ßßß
Składniki:200g ciastek zbożowych + 1 płaska łyżka kakao1/3 szk roztopionego masła (około 70g)680g serka z wiaderka1 szk cukru4 jajka2 żółtka jajeksok z 2 limonekRozpocząć należy od przygotowania tortownicy. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownica musi być zabezpieczona folią aluminiową wewnątrz i z zewnątrz. Dokładnie przycisnąć by wszystko było szczelne.Ciastka z masłem zmiksuj w malakserze. Wyłóż spód na tortownicę i równo rozprowadź, dociskając palcami. Tortownica ląduje w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.Serek, cukier, żółtka i jajka ubij na gładką masę, dodaj sok z limonki. Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na spód wyłóż masę serową. Tortownicę ustaw na brytfannie lub formie z piekarnika i zalej wrzątkiem do połowy tortownicy.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st. C na około 1h. Po upieczeniu otwórz piekarnik i poczekaj aż sernik wystygnie. Przed podaniem włóż do lodówki na około 20min.
Sernik smaczny, choć trochę mnie rozczarował. Miałam na niego ochotę już od dawna, ale przyznam, że spodziewałam się czegoś lepszego. Jak dla mnie trochę za kwaśny (choć dałam sok z dwóch a nie z czterech limonek jak w oryginale) i zbyt wilgotny. Ale są przecież różne gusta:)