ßßß Cookit - przepis na Ciasto kasztanowe (klasyk wsród francuskich ciast)

Ciasto kasztanowe (klasyk wsród francuskich ciast)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
krem kasztanowy 1 kilogramów
kasztany lukrowane 8 sztuk
masło 200 gramów
jajko 5 sztuk
cukier puder 300 gramów
woda 1 szklanek
śmietana 1 litrów
Wykonanie:
Podgrzać krem kasztanowy w kąpieli wodnej, na wolnym ogniu. Dodać masło, mieszając od czasu do czasu. Po 20 min gotowania, zdjąć z ognia dodawać wcześniej ubite żółtka jajek. Następnie dodać i delikatnie wymieszać ubite białka. Wyłożyć formę na ciasto papierem aluminiowym , posmarować masłem i wlać przygotowaną masę. Przykryć papierem aluminiowym i wstawić do piekarnika do kąpieli wodnej na temperaturę 200 C . Piec 1 godz. Ostudzić w zamrażalce. Przygotować polewę karmelową: Gdy tylko cukier zacznie przybierać koloru , wlewamy śmietanę mieszając , gotować na bardzo wolnym ogniu około 30 min. Wyciągnąć ciasto z foremki , podawać kawałki ciasta z sosem karmelowym i udekorowane lukrowanym kasztanem.
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3252/Ciasto-kasztanowe-(klasyk-wsrod-francuskich-ciast)