Wykonanie
Dziś bardzo jesienne danie z..
kaszą jęczmienną. Trochę niedocenianą a szkoda. Mój syn bardzo lubi
kasze więc zamiast klasycznego włoskiego risotta zrobiłam bardziej polską wersję:) Okazało się to strzałem w dziesiątkę! A do tego zdrowo bo cytując wierszyk który tłucze mi się po głowie za każdym razem gdy gotuję
kaszę...."Kipi
kasza kipi
groch. Lepsza
kasza niż ten
groch. Bo po
grochu brzuszek boli a po
kaszy się zagoi!" Nic dodać nic ująć:) Polecam!

Składniki:2 małe
cukiniepor lub
cebulaszklanka
kaszy jęczmiennej perłowej (może być też wiejska)
grzyby (użyłam mniej więcej garści
suszonych grzybów ale mogą być mrożone lub świeże)150 g
boczku wędzonegosólpieprzzioła prowansalskieolej do smażenia
bulion lub
wodaWykonanie:Jeśli używasz
suszonych grzybów zalej je wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem aż zmiękną. Mrożone musisz rozmrozić. Pokrój
cebulę lub
pora w półtalarki a
boczek w kostkę. Wrzuć na patelnię i podsmażaj do momentu aż
pory staną się szkliste a
boczek lekko podpieczony.
Cukinię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Podsmażaj aż zmięknie. Wtedy wsyp
kaszę i zalej
wodą lub
bulionem. Dodawaj płyn stopniowo czekając aż
kasza wchłonie każdą kolejną porcję i stanie się miękka. Namoczone
grzyby pokrój na kawałki i dodaj na patelnię. Płyn w którym moczyły także wlej i poczekaj aż odparuje. Dopraw do smaku.Smacznego!