Wykonanie
Czasami w lodówce zalegają mi warzywa. Zwłaszcza w sezonie. Bywa że są to warzywa które kupuje na zupy dla mojego syna. Wyrzucić szkoda bo to czasami spora ilość, ale na zjedzenie też jakoś nie bardzo mam wenę.. Ten przepis również świetnie się sprawdzi jeśli zostały jakieś warzywa z obiadu. Myślę, że można spokojnie dorzucić
mięso lub
rybę,
ryż a nawet
makaron czy ugotowaną
kaszę. Takie trochę czyszczenie lodówki:)

Składniki:100 g ugotowanych warzyw (u mnie
kalafior,
marchewka i
por ale można użyć dowolnych)2 łyżki
kaszy manny (surowej)
cebula2
jajkasólpieprzzioła prowansalskiemasloopcjonalnie:
ser (żółty,
feta,
mozzarella etc.)Wykonanie:Warzywa delikatnie rozgnieć widelcem. Ale nie na papkę. Składniki powinny być wyczuwalne i widoczne:)
Białka oddziel od
żółtek.
Żółtka połącz z
kaszą manną i dodaj do warzyw. Przypraw. Dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę.
Białka ubij i delikatnie wmieszaj do warzyw. Kokilki wysmaruj odrobiną
masła i napełnij je warzywami. Posyp
ziołami i jeśli używasz odrobiną
sera. Zapiekaj ok 30 min. w temp. 180 stopni aż wiersz potrawy się zrumieniSmacznego!