Wykonanie
Coś ostatnio za
mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z
kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast
mięsa mamy w kotletach ugotowaną
soczewicę.
Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować coś dla odmiany. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad to zapraszam !
Składniki :* szklanka
czerwonej soczewicy Sante*
cebula* ząbek
czosnku* garść
natki pietruszki* 2 łyżki tartego
żółtego sera* 1
jajko* różowa
sól himalajska Sante ,
pieprz , mielona
czerwona papryka ,
przyprawa do mięsa mielonego* 8 łyżek
otrębów żytnich Sante*
olej rzepakowy* 5 łyżek
mąki pełne ziarno
Przygotowanie :W osolonej wodzie ugotować
soczewicę i odsączyć na sitku. Do zimnej dodać posiekaną drobno
cebulę oraz
czosnek i
natkę pietruszki. Wbić
jajko, dodać
starty ser i
otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w
mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z
ziemniakami,
makaronem bądź
ryżem i surówką.Zapraszam na stronę sklepu Santeoraz na FB Sante