Wykonanie
Dzień dobry!Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z
bakłażana, która oczywiście od tamtej
pory śniła mi się po nocach. Teoretycznie miałam na nią przepis, ale nie miałam oryginalnych, gruzińskich przypraw, które są do niej potrzebne. Mimo wszystko zdecydowałam się ją przygotować. Jest to bardziej inspiracja potrawą przygotowaną na warsztatach, smak nieco odbiega od oryginału, ale! pasta jest wciąż bardzo smaczna i jestem z niej zadowolona :-).Może jeszcze kilka słów o oryginalnym podawaniu tego dania - paski z
bakłażanów nadziewa się pastą z
orzechów i przypraw, powstają takie małe roladki. Ja się zdecydowałam na połączenie wszystkiego w jedno danie, aby móc je sobie rozsmarować na
chlebie.

Składniki:2 niewielkie
bakłażany (ok. 600 g)100 g
orzechów włoskich3 ząbki
czosnku1/2 dużej
cebuli1 łyżka
kolendry1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
bazyliiszczypta
szafranu3 łyżki
białego octu winnegosól,
pieprzolej lub
oliwapestki
granatupieczywoWykonanie:
Bakłażana kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na złoto-brązowo na
oleju lub
oliwie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy.
Czosnek i
cebulę drobno siekamy,
orzechy mielimy blenderem na jednolitą masę. Następnie blendujemy również
bakłażana. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i wstawiamy do lodówki. Pasta zdecydowanie lepiej smakuje schłodzona, po kilku godzinach, kiedy smaki się "przegryzą".

Podajemy ją ze świeżym
pieczywem i pestkami
granatu.

Smacznego!