ßßß
Składniki:2 niewielkie bakłażany (ok. 600 g)100 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1/2 dużej cebuli1 łyżka kolendry1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka bazyliiszczypta szafranu3 łyżki białego octu winnegosól, pieprzolej lub oliwapestki granatupieczywoWykonanie:Bakłażana kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na złoto-brązowo na oleju lub oliwie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy.Czosnek i cebulę drobno siekamy, orzechy mielimy blenderem na jednolitą masę. Następnie blendujemy również bakłażana. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy i wstawiamy do lodówki. Pasta zdecydowanie lepiej smakuje schłodzona, po kilku godzinach, kiedy smaki się "przegryzą".
Podajemy ją ze świeżym pieczywem i pestkami granatu.
Smacznego!