Wykonanie
Dzień dobry!Jak część z Was już wie, wczoraj byłam na degustacji
wódki. Tak, dobrze czytacie - degustacji :-). Kto by pomyślał, że
wódkę można degustować, w końcu każdy
pije szybko swój kieliszek i równie szybko zapija ją
sokiem, żeby nie czuć już tego "obrzydliwego" smaku. A tu proszę, wczoraj sączyliśmy
wódkę delektując się jej aromatem, odszukując ukryte w nim smaki - w
wódce można wyczuć na przykład
cytrusy czy też
słodycz.

Spotkanie poprowadziła Pani Elżbieta Kwiecińska ze Stowarzyszenia Polska
Wódka oraz Ambasador
Wódek Pan Maciej Starosolski. Gotował dla nas Tomasz Jakubiak.W kameralnym gronie rozpoczęliśmy podróż po świecie
wódki. Okazuje się, że w Polsce jest coraz mniej gorzelni. Kiedyś było ich 300, obecnie jest ich około 50. Poniżej znajdziecie 10 faktów o Polskiej
Wódce, których być może nie znaliście.1. Czym jest dokładnie Polska Wódka?W
wódce powinny się znaleźć wyłącznie dwa składniki -
woda i polskie zboża takie jak żyto, pszenica, owies, jęczmień, pszenżyto lub
ziemniaki. Dodatkowym warunkiem jest uprawa wymienionych składników w Polsce, jak również wyprodukowanie trunku na terenie Polski. W zeszłym miesiącu minęła bardzo istotna rocznica dla naszej Polskiej
Wódki - 13.01.2013 to data kiedy została wpisana na listę chronionego oznaczenia geograficznego, tym samym dołączyła do elitarnej listy
alkoholi, wśród których znajdziemy na przykład irlandzką czy szkocką
whisky.Jak rozpoznać prawdziwą Polską Wódkę? Należy szukać poniższego oznaczenia na butelce trunku.

2. Ile procent powinna
mieć wódka?Zgodnie z wytycznymi UE minimalna zawartość
alkoholu w
wódce to 37,5%. Jednak najczęściej spotykamy
wódki o zawartości 40%.3. Czy do
wódki można dodawać dodatki, polepszacze, aromaty?Odpowiedź brzmi nie.
Wódka to jedynie
woda i wybrany produkt zbożowy lub
ziemniaki.4. Czy do
wódki można użyć zwykłej wody?
Woda jak już wspomniałam jest jednym z głównych i w
sumie jedynych składników tego trunku, więc producent musi zadbać o jej jakość. Przy wyrobie
wódki stosuje się demineralizowaną
wodę.5. W jakiej temperaturze serwujemy wódkę?Wiele osób
mówi, że ciepła
wódka jest obrzydliwa, więc butelkę wrzuca w najciemniejsze zakamarki swojej zamrażarki i czeka aż tak zamarznie, że będzie gęsta jak
olej. Okazuje się, że taki zabieg jest zbędny, bo idealna temperatura serwowania
wódki jest bardzo zbliżona do temperatury serwowania
wina i jest to od 4 do 6 stopni Celsjusza.6. Skąd się wzięła nazwa "
wódka"?
Wódka to nic innego jak "mała
woda" :-). Zamiennie używano również nazwy "gorzałka" czy też "okowita" (a to już nic innego jak wyraz pochodzący od łacińskich słów " aqua
vitae " czyli
woda życia).7. Kiedy rozpoczęła się produkcja
wódki w Polsce?Pierwszy udokumentowany zapis zawierający słowo "
wódka" to opis transakcji kupna ziemi zatwierdzony przez urzędnika królewskiego Jasco de Parscossicze w Sandomierzu w 1405 roku.
Mówi się również, że
wódka pojawiła się pierwszy raz na pamiętnej uczcie u Wierzynka we wrześniu 1364 roku.
Wódka poza tym pojawiała się w literaturze również jako środek leczniczy, którym się nacierano. Panowie używali jej jako
wodę po goleniu, podobno również wspomagała prokreację :-).8. Czy
wódka ma datę ważności?
Mówi się, że
wódka jest nieśmiertelna, ponieważ jako produkt jest stabilna chemicznie, nie działają na nią takie czynniki jak temperatura czy promieniowanie UV, więc na jej butelce nie znajdziemy daty ważności. Oczywiście
wódka musi być szczelnie zakręcona, ponieważ wtedy nie straci swoich właściwości. Z odkręconej
wódki może odparować
alkohol.9. Jak wygląda proces produkcji wódki?Zacier - z wybranego składnika przygotowywany jest zacier.Fermentacja - zacier poddawany jest fermentacji, produktami fermentacji jest
alkohol etylowy i dwutlenek węgla.Destylacja - aby uzyskać czysty
alkohol etylowy prowadzi się destylację, otrzymujemy
spirytus surowy.Rektyfikacja - to wielokrotna, ciągła destylacja, której produktem jest
spirytus rektyfikowany, jest on surowcem do produkcji
wódki.
Spirytus posiada minimalną moc
alkoholu ok. 96% obj.Filtrowanie i rozcieńczanie - otrzymujemy
wódkę o zawartości
alkoholu ok. 40%.10. Z czym podawać wódkę?Oczywiście szeroko przyjętymi zakąskami do
wódki są
ogórki kiszone i
śledzie, ale warto również pomyśleć o innych propozycjach. Tomasz Jakubiak opowiedział nam do czego dodaje się
wódkę w czasie gotowania. Pojawiły się oczywiście propozycje
mięsne jak beef strogonow, marynowanie w
wódce, flambirowanie czy też dodawanie do kremów, deserów i pączków. Warto również wspomnieć, że do
wódki pasują tłuste produkty. Co Tomasz zaproponował nam do spróbowania przy degustacji wódek?


Wyborowa - produkowana z żyta -
Sum wędzony na ciepło / puree z
mango -
musztardy francuskiej / z pesto z
natki pietruszki i
orzechów laskowych.

Luksusowa - produkowana z
ziemniaków -
Śledzik na pumperniklu /
konfitura z
czerwonej cebuli i
śliwki wędzonej - dla mnie to połączenie było zdecydowanie numerem jeden.

Pan Tadeusz - produkowana z pszenicy i żyta -
Kurczak zagrodowy duszony w
maśle /
cytrusy z
anyżem i
cynamonem / ostre
pomelo z
kolendrą
Niniejszy post nie stanowi reklamy
alkoholu. Spożywanie i sprzedaż
alkoholu poniżej 18 roku życia jest zabroniona. Post przygotowany w oparciu o informacje przekazane na spotkaniu degustacyjnym. Zdjęcia potraw pochodzą od organizatora.