Wykonanie
Dzień dobry!Dawno dawno temu byłam na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, na których to serwowaliśmy
sałatkę Najsztuba czyli
sałatkę ziemniaczaną z
wątróbką pstrąga,
ziołami i
musztardą francuską. Pamiętam, że bardzo mi smakowała, w
sumie jak każda
sałatka ziemniaczana :-).

W ostatnich dniach chodziła za mną taka
sałatka, więc kiedy tylko zobaczyłam stoisko
Pstrąga Ojcowskiego na Najedzeni
Fest, od razu go kupiłam z myślą właśnie o takiej
sałatce. Z pomocą też przyszła Edyta, która dzień później opublikowała na swoim blogu
sałatkę ziemniaczaną, również autorstwa Grzegorza, która jak pewnie zauważycie, jest modyfikacją sałatki Najsztuba.
Sałatka jest bardzo smaczna, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe czy propozycja na śniadanie lub kolację.Składniki:700 g
ziemniaków1
żółtko150 ml
oleju rzepakowego1 łyżeczka
musztardy miodowej
sok z cytryny5 łyżek
kaparów250 g wędzonego
pstrąga2
czerwone cebule100 ml
białego octu winnego100 ml
wody2 łyżki
cukrusól,
pieprzpęczek
szczypiorkuWykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy (można zalać je zimną
wodą, aby zapobiec dalszemu "gotowaniu się" w czasie stygnięcia). Następnie obieramy je i kroimy w kostkę lub plastry.
Żółtko mieszamy delikatnie z
musztardą, a następnie dodajemy
olej rzepakowy, po kropelce, ciągle mieszając trzepaczką, aż wykorzystamy cały
olej i powstanie nam
majonez. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz kilkoma kroplami
soku z cytryny.
Kapary przelewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok (mają wtedy lepszy smak).
Cebulę kroimy w piórka, następnie zanurzamy na 30 sekund we wrzątku, po czym wkładamy do miski z zimną
wodą (może być z
lodem) i studzimy. Z
octu,
wody i
cukru gotujemy zalewę, po zagotowaniu się wyłączamy, dodajemy odsączoną
cebulę i marynujemy ją około 15 minut. Odcedzamy. Dzięki octowej zalewie
cebula ma taki ładny różowy kolor.
Pstrąga obieramy ze skóry, usuwamy ości, a
mięso rozdrabniamy, ciągle sprawdzając palcami czy nie ma w kawałkach ości.
Szczypiorek drobno kroimy.Pozostaje nam połączyć składniki sałatki - możemy je umieścić w jednej misce i wymieszać lub wymieszać
ziemniaki z
kaparami,
majonezem i
szczypiorkiem, a pozostałe składniki ułożyć na wierzchu każdej porcji na talerzu.W razie potrzeby doprawiamy
sałatkę solą i
pieprzem.Smacznego!