ßßß
Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite .Składniki:2 kg łopatki wieprzowejMarynata:2 l wody130 g soli morskiej100 g cukru brązowego3 liście laurowe3 łyżki poniższej przyprawyPrzyprawa:1 łyżka gałki muszkatołowej1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka pieprzy cayenne1 łyżka imbiru10 goździków1 łyżka cynamonu3 ziarna kardamonu (obieramy z łupiny)1 gwiazdka anyżu4 ząbki czosnku1 łyżka soli1 łyżka pieprzu100 g cukru brązowegoWykonanie:Wszystkie składniki przyprawy umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na jednolitą masę.W 2 litrach zimnej wody rozpuszczamy sól i cukier, dodajemy liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Wkładamy mięso, obciążamy talerzem, aby było zanurzone, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby się zamarynowało.Po tym czasie mięso wyciągamy i osuszamy, a następnie nacieramy pozostałą przyprawą.Mięso układamy w wolnowarze*, ustawiamy 1 poziom grzania, zamykamy i dusimy 8 godzin. Najlepiej pozostawić go włączonego na noc.Gotowe mięso studzimy i rwiemy włókna, aby utworzyły nam paski. Podajemy w kanapkach.*Jeśli nie posiadasz wolnowaru przygotuj mięso w piekarniku - włóż je do żaroodpornego naczynia z pokrywą i piecz około 8 godzin w 60-80 stopniach.
Smacznego!