Wykonanie
Dzień dobry!Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia!
Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach.
Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled
pork czyli długo duszoną
wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z
przyprawami, które spotkamy również w pierniku.

Idealna do kanapek z warzywami,
sałatą i
chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite .Składniki:2 kg
łopatki wieprzowejMarynata:2 l
wody130 g
soli morskiej100 g
cukru brązowego3
liście laurowe3 łyżki poniższej
przyprawyPrzyprawa:1 łyżka
gałki muszkatołowej1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
pieprzy cayenne1 łyżka
imbiru10
goździków1 łyżka
cynamonu3 ziarna
kardamonu (obieramy z łupiny)1 gwiazdka
anyżu4 ząbki
czosnku1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu100 g
cukru brązowegoWykonanie:Wszystkie składniki
przyprawy umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na jednolitą masę.W 2 litrach zimnej
wody rozpuszczamy
sól i
cukier, dodajemy
liście laurowe i 3 łyżki
mieszanki przypraw. Wkładamy
mięso, obciążamy talerzem, aby było zanurzone, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby się zamarynowało.Po tym czasie
mięso wyciągamy i osuszamy, a następnie nacieramy pozostałą
przyprawą.
Mięso układamy w wolnowarze*, ustawiamy 1 poziom grzania, zamykamy i dusimy 8 godzin. Najlepiej pozostawić go włączonego na noc.Gotowe
mięso studzimy i rwiemy włókna, aby utworzyły nam paski. Podajemy w kanapkach.*Jeśli nie posiadasz wolnowaru przygotuj
mięso w piekarniku - włóż je do żaroodpornego naczynia z pokrywą i piecz około 8 godzin w 60-80 stopniach.

Smacznego!