ßßß Cookit - przepis na Korzenny pulled pork

Korzenny pulled pork

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?
Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.
Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite .
Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
Marynata:
2 l wody
130 g soli morskiej
100 g cukru brązowego
3 liście laurowe
3 łyżki poniższej przyprawy
Przyprawa:
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzy cayenne
1 łyżka imbiru
10 goździków
1 łyżka cynamonu
3 ziarna kardamonu (obieramy z łupiny)
1 gwiazdka anyżu
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
100 g cukru brązowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na jednolitą masę.
W 2 litrach zimnej wody rozpuszczamy sól i cukier, dodajemy liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw. Wkładamy mięso, obciążamy talerzem, aby było zanurzone, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby się zamarynowało.
Po tym czasie mięso wyciągamy i osuszamy, a następnie nacieramy pozostałą przyprawą.
Mięso układamy w wolnowarze*, ustawiamy 1 poziom grzania, zamykamy i dusimy 8 godzin. Najlepiej pozostawić go włączonego na noc.
Gotowe mięso studzimy i rwiemy włókna, aby utworzyły nam paski. Podajemy w kanapkach.
*Jeśli nie posiadasz wolnowaru przygotuj mięso w piekarniku - włóż je do żaroodpornego naczynia z pokrywą i piecz około 8 godzin w 60-80 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/11/korzenny-pulled-pork.html