ßßß
Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu.Składniki:1 serce cielęce2 garści kurek1 cebula300 ml białego wina300 ml śmietany kremówki4 ziarna jałowca2 ziarna ziela angielskiego1 liść laurowy4 goździkipół łyżeczki cynamonusól, pieprzoliwa z oliwekmakaron, kasza lub ryżWykonanie:Serce cielęce oczyszczamy z tłuszczu i pozostałości po aortach, wycinamy praktycznie wszystko co jest w białym kolorze. Następnie kroimy je w drobniejsze kawałki, a później w paski. Cebulę kroimy w piórka. Kurki delikatnie oczyszczamy i większe kroimy w drobniejsze kawałki.Do rondla, na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy, dodajemy cebulę, a po chwili zalewamy winem i dodajemy jałowiec, ziele, liść, goździki, cynamon. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.Po tym czasie wyławiamy przyprawy, aby nie sprawiły nikomu przykrej niespodzianki w czasie jedzenia. Do śmietany dodajemy odrobinę sosu z rondla, mieszamy, a następnie powoli dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Dodajemy kurki, ponownie przykrywamy garnek i dusimy 15 minut. Po tym czasie odkrywamy i pozwalamy lekko odparować. Doprawiamy solą i pieprzem.Sos podajemy wymieszany z makaronem lub z kaszą, ryżem.Smacznego!