Wykonanie
Dzień dobry!Zakupy warzywno-
owocowo-
mięsne robię zazwyczaj na Starym Kleparzu. Może nie mam tam blisko, bliżej mi do Placu Nowowiejskiego przy Lea, jednak nic nie szkodzi poświęcić kilka minut, aby się przejechać rowerem do centrum na zakupy.
Mięso kupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą
wołowinę,
wieprzowinę,
królika,
mięso mielone, a także
podroby - płucka,
wątróbki i
między innymi
serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego
mięsa, więc skusiłam się na to
serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem.

Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych
kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z
makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z
ryżem czy
kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie
podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu
smakowym przypadną do gustu.Składniki:1
serce cielęce2 garści
kurek1
cebula300 ml
białego wina300 ml
śmietany kremówki4 ziarna jałowca2 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowy4
goździkipół łyżeczki
cynamonusól,
pieprzoliwa z oliwekmakaron,
kasza lub
ryżWykonanie:
Serce cielęce oczyszczamy z tłuszczu i pozostałości po aortach, wycinamy praktycznie wszystko co jest w
białym kolorze. Następnie kroimy je w drobniejsze kawałki, a później w paski.
Cebulę kroimy w piórka.
Kurki delikatnie oczyszczamy i większe kroimy w drobniejsze kawałki.Do rondla, na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
mięso, chwilę podsmażamy, dodajemy
cebulę, a po chwili zalewamy
winem i dodajemy
jałowiec, ziele, liść,
goździki,
cynamon. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.Po tym czasie wyławiamy
przyprawy, aby nie sprawiły nikomu przykrej niespodzianki w czasie jedzenia. Do
śmietany dodajemy odrobinę sosu z rondla, mieszamy, a następnie powoli dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Dodajemy
kurki, ponownie przykrywamy garnek i dusimy 15 minut. Po tym czasie odkrywamy i pozwalamy lekko odparować. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Sos podajemy wymieszany z
makaronem lub z
kaszą,
ryżem.Smacznego!