Wykonanie
Pomysł na takie
śledzie znalazłam tutaj ..zrobiłam je dziś po raz pierwszy...do marynaty wykorzystałam
olej z
ryżu , który zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych (Omega 3 i 6) oraz gamma - oryzanol. Duża zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy poprawia cyrkulację
krwi i wspaniale wpływa na kondycję skóry.Dodałam również różowy
pieprz ziarnisty z zalewy ..szczerze mówiąc po raz pierwszy mam do czynienia z takim
pieprzem..No i dodatek
cynamonu w śledziach trochę mnie zdziwił..ale postanowiłam wypróbować..zapowiada się pysznie...
olej z
ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a
cynamon i
goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach..

250 g
solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych)200 ml
oleju z
ryżu1 kawałek kory
cynamonu4-5
goździków2
liście laurowe4-5 ziaren
ziela angielskiegopieprz2-3 ziarenka różowego
pieprzu z zalewy
Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę
cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa
śledzi, sporo świeżo zmielonego
pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać
olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni .

Pamiętacie?? Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni
Oliwy otrzymają ......... 25 % zniżkę...Hurtownia
Oliwy