ßßß
Nie bójcie się, bo pewnie część z Was kalafiora jada ugotowanego i jeszcze później podsmażonego z bułką tartą, a tu proszę, można go zjeść ze smakiem na surowo. Smakuje podobnie do kalarepy, a ja kalarepę bardzo lubię. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.Zapraszam!Składniki:1 średni fioletowy kalafior1 duże jabłko4 jajka ugotowane na twardo200 g sera wędzonego w kawałku200 g wędliny w kawałkupół pęczka koperkukilka łyżek majonezusól, pieprzWykonanie:Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, końcówki odcinamy i rozdzielamy, tworząc małe różyczki, a pozostałą część drobno szatkujemy.Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę zbliżoną rozmiarem do jabłka.Ser i wędlinę również kroimy w kostkę. Koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy odrobinę majonezu.
Sałatkę podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Doskonale smakuje schłodzona.Smacznego!