Wykonanie
Dzień dobry!Nowy tydzień z chęcią zaczniecie czymś smacznym, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam ciekawą
sałatkę.Kolorowych
kalafiorów szukałam bardzo długo w
Krakowie. Z zazdrością spoglądałam na zdjęcia znajomych z Warszawy, którzy mają dostępne od ręki takie oryginalne warzywa, również kolorowe
marchewki,
buraki, a nawet kwiaty
cukinii. U nas na targu w środku miasta na próżno szukać takich specjałów (chociaż z pomocą przychodzi Targ
Pietruszkowy w soboty, gdzie znalazłam i kwiaty i kolorowe
marchewki).Kolorowe
kalafiory też mi się prawie że śniły po nocach i proszę, całkiem przypadkiem na zakupach w Tesco (zazwyczaj zakupy robimy w Auchan, Biedronce, czasem w Lidlu i Carrefourze) trafiłam na nie - zielony i fioletowy. Fioletowy powędrował do tej sałatki, aż żal było go gotować lub uparować, najlepszy właśnie jest na surowo.

Nie bójcie się, bo pewnie część z Was
kalafiora jada ugotowanego i jeszcze później podsmażonego z
bułką tartą, a tu proszę, można go zjeść ze smakiem na surowo. Smakuje podobnie do
kalarepy, a ja
kalarepę bardzo lubię. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.Zapraszam!Składniki:1 średni fioletowy
kalafior1 duże
jabłko4
jajka ugotowane na twardo200 g
sera wędzonego w kawałku200 g
wędliny w kawałkupół pęczka
koperkukilka łyżek
majonezusól,
pieprzWykonanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki, końcówki odcinamy i rozdzielamy, tworząc małe różyczki, a pozostałą część drobno szatkujemy.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę zbliżoną rozmiarem do
jabłka.
Ser i
wędlinę również kroimy w kostkę.
Koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy odrobinę
majonezu.
Sałatkę podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Doskonale smakuje schłodzona.Smacznego!