ßßß
Zapraszam!Składniki:Tahini:10 czubatych łyżek sezamu2 łyżki oliwy250 g ugotowanej ciecierzycy100 g tahini2 ząbki czosnku12 suszonych pomidorów2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzoliwaew. lodowata wodaWykonanie:Aby przygotować hummus, zaczynamy od przygotowania tahini, czyli pasty z sezamu (można również kupić gotową w sklepie). Sezam rozsypujemy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 15 minut. Sezam nie może się za mocno zrumienić, bo im bardziej zrumieniony, tym tahini bardziej gorzkie.Sezam studzimy, a następnie z odrobiną oliwy dokładnie blendujemy , aż powstanie płynna masa, może to chwilę potrwać.Wszystkie pozostałe składniki, jak również tahini umieszczamy w blenderze i blendujemy na pastę, jeśli jest zbyt gęsta lub lubicie lekko płynny hummus, można dodać oliwy lub wody.Gotowy hummus przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce, pasta bez przykrycia szybko wysycha.Smacznego!Kolor pomarańczowy.