Wykonanie
Dzień dobry!Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-)Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie
szałwiowym, które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać.

Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-).Roladki z
suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z
sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane
gruszki i
szalotki, a także słodkie czerwone
winogrona. Całość doprawiona aromatyczną
szałwią. Nie sposób się oprzeć!Zapraszam!Roladki
z piersi kurczaka faszerowane
suszonymi pomidorami, podane na
sałatce z
gruszkamiSkładniki:Roladki:1 duża
pierś z kurczaka6 cienkich plastrów
boczku6
pomidorów suszonych50 g
sera Lazur z niebieską pleśnią
sól,
pieprz w młynkachkilka listków świeżej
szałwiiSałatka:główka
sałaty dębowej czerwonej2
gruszki2
szalotkigarść
płatków migdałów2 garści czerwonych
winogron50 g
sera Lazur z niebieską pleśniąkilka łyżek płynnego
mioduSos:5 łyżek
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynykilka listków świeżej
szałwiisól,
pieprz w młynkachWykonanie:Roladki:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i tłuszczu, kroimy na 3 plastry. Każdy rozbijamy delikatnie dłonią lub tłuczkiem. Każdy plaster
mięsa układamy na 2 plastrach
boczku (plastry powinny na siebie lekko nachodzić),
kurczaka oprószamy
solą i
pieprzem, układamy na nim po 2
pomidory i 2 małe słupki
sera oraz kilka listków
szałwii. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Sałatka:Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy
płatki migdałów, na złoto, odstawiamy do wystudzenia.
Owoce oraz
sałatę dokładnie myjemy i osuszamy.
Gruszki kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne.
Szalotki obieramy i również kroimy na ósemki.
Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki.
Ser kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek
miodu, dodajemy
gruszki i smażymy, aż się skarmelizują, następnie powtarzamy tą czynność z
szalotkami. Odstawiamy do ostudzenia.Sos:W moździerzu umieszczamy kilka listków
szałwii oraz odrobinę
oliwy, rozcieramy dokładnie. Dodajemy pozostałą
oliwę,
sok z cytryny oraz odrobinę
soli i
pieprzu. Mieszamy.

Na talerzu układamy niewielką ilość
sałaty,
szalotki,
winogrona,
gruszki i
ser, posypujemy
płatkami migdałów i polewamy odrobiną sosu. Upieczone roladki obsmażamy na rozgrzanej patelni, z każdej strony, następnie kroimy w plastry i układamy na
sałatce. Dekorujemy
szałwią.Smacznego!