Wykonanie
Witam Was kochani!Tak jak obiecałam wczoraj, prezentuję Wam przepis do którego możecie wykorzystać pulpę
rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu
sorbetu .Po co ją wyrzucać, skoro można z niej przygotować tak pyszny deser? ;-)Babeczka jest wilgotna, czekoladowa, a krem słodko-kwaśny, połączenie idealne!

Były tak pyszne, że (niestety) zniknęły w ekspresowym tempie, ale kupiłam już kolejne łodygi
rabarbaru! ;-)Zapraszam!
Jogurtowe babeczki z kremem
rabarbarowymSkładniki:Ciasto:100 g
mąki pszennej80 g
cukru50 ml
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1
jajkook. 130 ml
jogurtu naturalnegoKrem:pulpa rabarbarowa (tutaj jak ją wykonać)330 ml
śmietany kremówki 36%125 g
serka mascarponeWykonanie:Pracę zaczynamy od wykonania babeczek. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy
olej,
jajko i
jogurt, w drugiej
mąkę,
cukier, proszek,
sodę,
kakao. Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych, mieszaj trzepaczką, do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej
jogurtu lub
mleka.Papilotki wypełnij do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy ok 20 minut w 180 st. Do suchego patyczka.Po upieczeniu dokładnie je studzimy.

Aby przygotować krem ubijamy
śmietankę na sztywno, dodajemy
serek mascarpone, ponowie miksujemy.Po łyżce dodajemy pulpę
rabarbarową. Jest na tyle słodka, że nie potrzeba dodatkowego
cukru. Po każdorazowym dodaniu miksujemy masę.Powinna być gęsta i sztywna. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nasze babeczki.Dekorujemy listkami
mięty lub posypką
cukrową.

Idealnie smakują schłodzone.Smacznego!