ßßß
Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy z papryki... Bardzo nam smakowała!Zapraszam!Składniki:2 czerwone papryki2 żółte papryki1 puszka pomidorów bez skórki1 szklanka bulionu warzywnego4 ząbki czosnkuśmietanaparmezan lub wędzony ser twarogowysól, pieprz, cukier, chiliWykonanie:Zaczynamy od papryki - aby usunąć skórkę paprykę opiekamy w piekarniku - ja zrobiłam to w temperaturze 180 st. od góry, od czasu do czasu obracając ją. Papryka jest gotowa gdy ma ciemne, nawet czarne plamy.
Paprykę studzimy, dokładnie obieramy ze skórki i pestek, wrzucamy do wysokiego naczynia od blendera.Dokładnie blendujemy, dodajemy pomidory i czosnek i ponownie blendujemy.Całość przelewamy do garnka, dodajemy bulion, mieszamy, zagotowujemy.Na koniec doprawiamy, ja użyłam tylko soli, pieprzu i cukru, można również na ostro, z chili.
Zupę podajemy z kleksem ze śmietany, posypaną serem np. parmezanem, twarogowy wędzony również wybornie smakuje.Smacznego!