Wykonanie
Sezon na zupy-krem uważam w mojej kuchni na otwarty! Nie cieszy to może mojego
Męża, który nie widzi w ogóle sensu w jedzeniu zup, natomiast mi nie przeszkadza gotować ich na umór:) Dziś przedstawiam Wam aromatyczny krem z
papryki, jako że sezon na
paprykę trwa. Każdy w tym przepisie znajdzie coś dla siebie, bo
papryka nie tylko zmniejsza apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu, ale także w zależności od koloru zadba o nasz wzrok, skórę i dostarczy ogromne ilości witaminy C (
papryka czerwona), dostarczy kwas foliowy i witaminę E (
papryka zielona), odmłodzi i poprawi nastrój (
papryka żółta) [źródło: zdrowie .gazeta.pl ]. Żebyśmy nie musieli wybierać jednej z nich, to w tym przepisie wrzucimy do gara każdy kolor:) Postaramy się też jej zbytnio nie rozgotować, żeby witaminy nam nie pouciekały! Zapraszam.
Składniki1 - 1,5 l
bulionu warzywnego2
papryki czerwone1
papryka żółta1
papryka zielona (w
sumie powinniśmy kupić około 1 kg
papryki)ćwiartka - połowa
papryczki chili2 średni
pomidory2 ząbki
czosnkusól,
pieprzWykonanieKrem można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy, po który sięgam ostatnio, polega na tym, że wkładamy surowe składniki do blendera, zalewamy
bulionem i miksujemy na gładką masę.
Potem przelewamy zupę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 15 minut i doprawiamy. Druga metoda to polega na tym, żeby zalewamy
surowe warzywa bulionem i gotujemy na półmiękko,
potem studzimy i miksujemy na gładką masę, następnie zagotowujemy i doprawiamy.W każdym razie...
Paprykę myjemy i kroimy na małe kawałki,
pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Dodatkowo pozbywamy się nasionek, które powodują niepotrzebną w tym przypadku kwaskowatość. Wrzucamy do
papryki. Dodajemy
czosnek,
papryczkę chili. Zalewamy
bulionem (im gęstszą chcemy zupę, tym mniej
bulionu powinniśmy dodać) i wybieramy metodę numer jeden lub dwa. Na końcu doprawiamy do smaku. Przybieramy
natką z
pietruszki. Voilà i gotowe:) Podajemy z grzankami lub
solo.