Wykonanie
Mięciutkie, pachnące, przepyszne!

Kolejny raz wzięłam udział w akcji: Wypiekanie na śniadanie . Tym razem "na tapecie" były drożdżówki z
białym serem. Zdecydowanie coś dla mnie :)Uwielbiam wypiekać słodkie bułeczki
drożdżowe, choć mój romans z
ciastem drożdżowym zaczął się stosunkowo niedawno, przy okazji
drożdżowych grzebieni z
dżemem . Drożdżówki są zawsze pyszne, wyjątkowo poręczne do zamrażania "na później" i niezbyt trudne w przygotowaniu - jak już się przełamie pierwsza nieśmiałość do
ciasta drożdżowego. A co najważniejsze, z mnóstwem wariantów wykonania oraz nadziewania!Zakręcone drożdżówki robiłam po raz pierwszy i to widać w trochę nieporadnym ich skręcie :) Ale nic to! Najważniejszy i tak jest smak :)

Składniki na 8 dużych drożdżówek:ROZCZYN:125 ml
mleka25 g świeżych
drożdży3 łyżki domowego
cukru waniliowego1 łyżka
mąkiCIASTO:40g
masła roślinnego lub
margaryny1 łyżka domowego
cukru waniliowego340 g
mąki pszennej - u mnie akurat sielska do ciast i
tortów typ 6503
żółtka - małe
jajka1/4 łyżeczki
soliMASA TWAROGOWA:500g
twarogu - u mnie już zmielony, prosto z wiaderka2 łyżki domowego
cukru waniliowego1 łyżka pasty waniliowej1
jajko - całeDEKORACJA
cukier perłowy
Drożdże rozkruszyć i rozmieszać w dobrze ciepłym
mleku z 1 łyżką
mąki i 3 łyżkami
cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do wykipienia.
Margarynę podgrzać w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia, wymieszać z
cukrem i odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesiać
mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać
sól,
żółtka, wystudzoną
margarynę oraz rozczyn
drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką - lub owinąć folią spożywczą - lub przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę
twarogową. Do
sera dodać 1 całe
jajko,
cukier oraz pastę
waniliową i dokładnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, składając je i formując niewielki prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością
mąki.Placek ciasta posmarować równomiernie masą
twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych
boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1 .Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta do środka i następnie przykryć pozostałą 1/3 częścią placka na tzw."zakładkę" Foto 2 . Uzyskany, długi i wąski prostokąt ciasta pokroić w poprzek
ostrym nożem na 8 równych części o szerokości ok 5 cm - jeśli mamy ochotę na mniejsze i smuklejsze drożdżówki, kroić na 10 lub 12 części - Foto 3 .Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości - w lewej ręce trzymać górną część kawałka bez ruchu, prawą ręką chwycić zaś jego dolną część i zrobić nią jeden skręt w dowolna stronę.Zakręcone drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu - Foto 4.Metodologię tworzenia drożdżówek wyśmienicie pokazuje - Foto 5 .Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować rozkłóconym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry - i posypać
cukrem perłowym.Wstawiać do rozgrzanego do temp. 180C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec ok 25-28 min. - przy mniejszych drożdżówkach skrócić czas pieczenia do 20-23 min .Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Delektować się wyśmienitymi, zakręconymi drożdżówkami jeszcze lekko ciepłymi :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:www.
chleby.infoSmaczna PyzaMoje domowe kucharzenieRóżowa kuchniaG L I K OLidia bez bloga, ale zdjęcie TU
Czarna OliwkaAla piecze i gotujeMia cucinaZ miłości do słodkościMoje wypieki i nie tylko...Rozważania o kuchni i nie tylkoMoja kuchniaGotuj-samStylowa kuchniaKulinarne szaleństwa ManiusiW poszukiwaniu SlowLifeNotatki KulinarneMatkaWariatka
Basia w kuchniJEŚLI O KIMŚ ZAPOMNIAŁAM TO C.D.N.




