Wykonanie

Kupiłam ostatnio kilka doniczek świeżych
ziół. Niestety w natłoku pracy zawodowej, zaaferowana licznymi zajęciami dodatkowymi, będąc w biegu na kolejną gimnastykę, czy zajmując się obróbką zaległych zdjęć blogowych - na śmierć zapomniałam
zioła te regularnie podlewać.Stąd stałam się posiadaczką roślinek mocno przywiędłych, które trzeba było na gwałtu rety natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na
chleb mocno
ziołowy. Wzorowałam się przepisem z Magazynu Kuchnia, modyfikując dodatki pod swój smak.

Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):400g
mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków
drożdżowych250ml
mleka30g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli - czubata50g
masła - rozpuścićpo 1 łyżce świeżych
ziół - drobno posiekanych, u mnie
bazylia i
oregano1 łyżka świeżego
szczypiorku - drobno posiekanego4 ząbki
czosnku4
pomidory suszone z zalewy - duże1
jajko - do posmarowania
chleba przed pieczeniem
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy

Ząbki
czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z
czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w drobna kostkę.
Zioła i
szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.
Drożdże rozmieszać w ciepłym
mleku z 1 łyżeczką
mąki i 1 łyżeczką
cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż
drożdże kipią ;)Do dużej miski przesiać
mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać
sól, roztopione
masło oraz rozczyn
drożdżowy.Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z
ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Do wyrośniętego ciasta dodać
czosnek,
zioła,
szczypiorek i
pomidory suszone. Całość krótko zagnieść.Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować roztrzepanym
jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji
gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.Gotowość
chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.



