ßßß
Kupiłam ostatnio kilka doniczek świeżych ziół. Niestety w natłoku pracy zawodowej, zaaferowana licznymi zajęciami dodatkowymi, będąc w biegu na kolejną gimnastykę, czy zajmując się obróbką zaległych zdjęć blogowych - na śmierć zapomniałam zioła te regularnie podlewać.Stąd stałam się posiadaczką roślinek mocno przywiędłych, które trzeba było na gwałtu rety natychmiast wykorzystać. Stąd pomysł na chleb mocno ziołowy. Wzorowałam się przepisem z Magazynu Kuchnia, modyfikując dodatki pod swój smak.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):400g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych250ml mleka30g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli - czubata50g masła - rozpuścićpo 1 łyżce świeżych ziół - drobno posiekanych, u mnie bazylia i oregano1 łyżka świeżego szczypiorku - drobno posiekanego4 ząbki czosnku4 pomidory suszone z zalewy - duże1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniemmasło - do wysmarowania formy przed pieczeniemkasza manna - do obsypania formy
Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę.Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w drobna kostkę.Zioła i szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;)Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, roztopione masło oraz rozczyn drożdżowy.Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Omącząna miske z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść.Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.


