ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650 )20 g świeżych drożdżyszczypta cukru1 łyżeczka soli300 ml ciepłego mleka40 g roztopionego masłaponadto1 roztrzepane jajko do posmarowania70 g miękkiego masła3 ząbki czosnku2 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)1 łyżka drobno pokrojonych suszonych pomidorów
Sposób wykonania:Mleko podgrzać, masło rozpuścić.Z drożdży, szczypty cukru, 1 łyżki mąki i 3 łyżek mleka przygotować rozczyn. Odstawić na 10 minut.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, pozostałe mleko i rozpuszczone, nieco przestudzone masło. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Formować z nich okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.Przygotować masło ziołowe: Do miękkiego masła ( można lekko podgrzać ) dodać drobno posiekany czosnek, zioła i suszone pomidory. Wymieszać.Wierzch wyrośniętych bułeczek, naciąć czubkiem nożyczek wszerz i wzdłuż ( patrz zdj ) w zagłębienia nałożyć masło z ziołami. Brzegi bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 15 minut. Chwilkę przestudzić.Smacznego :)