Wykonanie
Takie bułeczki robię zazwyczaj z podwójnej porcji,bo wiem, że znikną błyskawicznie.Maślane, mięciutkie w środku, z
ziołami,
czosnkiem i
suszonymi pomidorami.Pokochacie je od pierwszego ugryzienia.

Składniki:500 g
mąki pszennej ( najlepiej typ 650 )20 g świeżych
drożdżyszczypta
cukru1 łyżeczka
soli300 ml ciepłego
mleka40 g roztopionego
masłaponadto1 roztrzepane
jajko do posmarowania70 g miękkiego
masła3 ząbki
czosnku2 łyżki świeżych
ziół (
natka pietruszki,
bazylia,
szczypiorek)1 łyżka drobno pokrojonych
suszonych pomidorów

Sposób wykonania:
Mleko podgrzać,
masło rozpuścić.Z
drożdży, szczypty
cukru, 1 łyżki
mąki i 3 łyżek
mleka przygotować rozczyn. Odstawić na 10 minut.Do miski przesiać
mąkę, dodać rozczyn, pozostałe
mleko i rozpuszczone, nieco przestudzone
masło. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Formować z nich okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.Przygotować
masło ziołowe: Do miękkiego
masła ( można lekko podgrzać ) dodać drobno posiekany
czosnek,
zioła i
suszone pomidory. Wymieszać.Wierzch wyrośniętych bułeczek, naciąć czubkiem nożyczek wszerz i wzdłuż ( patrz zdj ) w zagłębienia nałożyć
masło z
ziołami. Brzegi bułeczki posmarować rozmąconym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 15 minut. Chwilkę przestudzić.Smacznego :)