ßßß
A wszystko zaczęło się od idealnego ciasta na tartę ...Gdy łapie mnie stosowny nastrój i potrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU).Często stosuję zasadę pod tytułem: tarta na winie - czyli co się nawinie to do tarty! Idealny sposób na wyczyszczenie lodówki z niepierwszej świeżości składników. Tym razem mój wybór padł na zestaw:obrastająca szczypiorem cebulaboczek z kończącym się terminem przydatności do spożyciazwiędłe pieczarkizeschnięty ser żółtyDo tego sięgnęłam do spiżarni po puszkę ananasów oraz ulubione przyprawy - w efekcie wyszła sycąca i smaczna propozycja obiadowa.
Z racji, iż oszalałam ostatnio na punkcie soli cebulowej od SKWORCU - musiałam jej tu również użyć!Wykorzystuję ją zwykle zamiast zwykłej soli, gdy jeszcze bardziej chcę podkreślić cebulowy charakter dania.W jej skład wchodzi:- sól,- cebula mielona,- pietruszka,- szczypiorek,- glutaminian sodu (wzmacniacz smaku)Muszę nieskromnie przyznać że sól cebulowa wprost rewelacyjnie wpasowała się smakiem w pozostałe składniki tarty.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU300g boczku kopconego lub wędzonego3 cebule - średnie200g pieczarek1/2 puszki ananasa2 jaja - całe200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę150ml śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej1/2 łyżeczki soli cebulowej (dostępne w sklepie SKWORCU)- z racji iż boczekjest dośc slony, tyle soli wystarczy w zupełności1/4 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli1 łyżeczka czosnku granulowanegomasło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy na tartę
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia.Na wytopionym tłuszczu po boczku, podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną wcześniej w półtalarki. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.Umyte pieczarki pokroić w drobne kawałki i na tej samej patelni udusić do wyparowania wody. Odstawić do wystudzenia.Ananasa z puszki pokroić w drobne kawałki.Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli.Dodać następnie do nich śmietanę, łyżkę mąki oraz przyprawy: sól cebulową, pieprz czarny, chilli i czosnek granulowany. Wszystko razem zmiksować.
Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: cebulę, boczek, pieczarki i ananasa.Wylać na to masę jajeczną.Na wierzch tarty rozsypać starty na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.Wyszło syte danie obiadowe i lodówka została solidnie przetrzebiona z resztek jedzeniowych. Same plusy! :)