Wykonanie
Migdałowa wariacja na temat fińskiego
pieczywa Hätäleipä, czyli chlebowej awarii ciąg dalszy.

Dlaczego awaria? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...
chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w
języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb' .Romans z tym rodzajem
pieczywa miałam już wcześniej, kiedy to wypiekałam jego wersję
orzechową - ciekawskich zapraszam TU . Chlebek tak domownikom zasmakował, iż powtórka z rozrywki musiała bezwzględnie nastąpić.Tym razem składnikami kluczowymi stały się
migdały, w towarzystwie
oleju arachidowego BIOLEVITA (więcej info TU lub TU).W szybkim
skrócie:
olej arachidowy BIOLEVITA - w 100% naturalny, jest tłoczony na zimno, dzięki
czemu zachowuje wartości odżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z
orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc.

Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. M iąższ ma dość zwarty, j est za to mocno wilgotny i miękki. Dzięki podpiekaniu w parze
wodnej, skórka wychodzi wspaniale chrupiąca. Dodanie
migdałów i
oleju smakowego pysznie komponuje się ze
słodyczą melasy. Czy muszę dalej zachwalać jego walory? Kompozycja składników niech przemówi sama za siebie :)

Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm:100g
mąki żytniej razowej300g
mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków
drożdżowych2 i 1/2 łyżeczki suchych
drożdży (9g)1 łyżeczka
soli2 łyżki melasy z
buraków cukrowych - może być trzcinowa1 łyżka
oleju arachidowego BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU)275ml ciepłej
wody - u mnie zwykła "kranówa"100g
migdałów - u mnie słupki
migdałowe posiekane drobniej nożem
kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniemmelasa rozrobiona z
wodą - do posmarowania
chleba przed pieczeniem
migdały - do obsypania
chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub
płatki migdałowe
W dużej misce wymieszać
mąkę żytnią z
solą, melasą,
drożdżami,
olejem i
wodą. Stopniowo dodawać przesianą
mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie .Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki
migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą
oleju z saszetki i obsypać
kaszą manną-
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować roztworem melasy i
wody - 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę
wody - oraz posypać
migdałami w słupkach lub płatkach. Zrobić nacięcie
ostrym nożem na krzyż - w ten sposób chlebek przy pieczeniu nie popęka .Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie
wodą - wylać też trochę
wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z
chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min.Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie i prosto. Smacznego :)




--------------------------------------------------------------------------------------------------------Przepis można znaleźć również na stronie BIOLEVITA, a konkretnie TU .