ßßß
Dlaczego awaria? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb' .Romans z tym rodzajem pieczywa miałam już wcześniej, kiedy to wypiekałam jego wersję orzechową - ciekawskich zapraszam TU . Chlebek tak domownikom zasmakował, iż powtórka z rozrywki musiała bezwzględnie nastąpić.Tym razem składnikami kluczowymi stały się migdały, w towarzystwie oleju arachidowego BIOLEVITA (więcej info TU lub TU).W szybkim skrócie: olej arachidowy BIOLEVITA - w 100% naturalny, jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc.
Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. M iąższ ma dość zwarty, j est za to mocno wilgotny i miękki. Dzięki podpiekaniu w parze wodnej, skórka wychodzi wspaniale chrupiąca. Dodanie migdałów i oleju smakowego pysznie komponuje się ze słodyczą melasy. Czy muszę dalej zachwalać jego walory? Kompozycja składników niech przemówi sama za siebie :)
Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm:100g mąki żytniej razowej300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g)1 łyżeczka soli2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa1 łyżka oleju arachidowego BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU)275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożemkasza manna - do obsypania formy przed pieczeniemmelasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniemmigdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe
W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie .Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną- kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem melasy i wody - 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę wody - oraz posypać migdałami w słupkach lub płatkach. Zrobić nacięcie ostrym nożem na krzyż - w ten sposób chlebek przy pieczeniu nie popęka .Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min.Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie i prosto. Smacznego :)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------Przepis można znaleźć również na stronie BIOLEVITA, a konkretnie TU .