ßßß Cookit - przepis na Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami

Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami

nazwa

Wykonanie

Migdałowa wariacja na temat fińskiego pieczywa Hätäleipä, czyli chlebowej awarii ciąg dalszy.
Dlaczego awaria? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb' .
Romans z tym rodzajem pieczywa miałam już wcześniej, kiedy to wypiekałam jego wersję orzechową - ciekawskich zapraszam TU . Chlebek tak domownikom zasmakował, iż powtórka z rozrywki musiała bezwzględnie nastąpić.
Tym razem składnikami kluczowymi stały się migdały, w towarzystwie oleju arachidowego BIOLEVITA (więcej info TU lub TU).
W szybkim skrócie: olej arachidowy BIOLEVITA - w 100% naturalny, jest tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze i dostarcza organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz wielu innych składników odżywczych. Otrzymywany z orzeszków ziemnych, odznacza się intensywnym smakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc.
Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. M iąższ ma dość zwarty, j est za to mocno wilgotny i miękki. Dzięki podpiekaniu w parze wodnej, skórka wychodzi wspaniale chrupiąca. Dodanie migdałów i oleju smakowego pysznie komponuje się ze słodyczą melasy. Czy muszę dalej zachwalać jego walory? Kompozycja składników niech przemówi sama za siebie :)
Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm:
100g mąki żytniej razowej
300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g)
1 łyżeczka soli
2 łyżki melasy z buraków cukrowych - może być trzcinowa
1 łyżka oleju arachidowego BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU)
275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"
100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożem
kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem
melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem
migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe
W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie .
Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.
Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną
- kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem melasy i wody - 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę wody - oraz posypać migdałami w słupkach lub płatkach. Zrobić nacięcie ostrym nożem na krzyż - w ten sposób chlebek przy pieczeniu nie popęka .
Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min.
Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie i prosto. Smacznego :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis można znaleźć również na stronie BIOLEVITA, a konkretnie TU .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/07/finski-chleb-byskawiczny-wersja-z.html