Wykonanie
Dynie już się kończą, gdzieniegdzie jeszcze jakieś ostatki zostały. Więc jak się pospieszycie to macie jeszcze szanse na ten pyszny i świetnie wyglądający
chleb. Albo może byliście tak zapobiegliwi jak my i zrobiliście na zapas parę słoików musu
dyniowego. Bo my właśnie ten
chleb zrobiliśmy z puree
dyniowego przygotowanego kilka miesięcy wcześniej (KLIK). Wyszedł naprawdę dobry, bardzo delikatny w smaku. Dyni czuć właściwie nie było (tylko smak pestek dyni było czuć), ale kolor był fajny, a środek
chleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby następnym razem zrobić z tego przepisu małe okrągłe
bułki, z całą pewnością będą wyglądały rewelacyjnie. Już je widzę (i jem) oczami wyobraźni :)Na dwa bochenki:265 g puree z dyni500 g
mąki pszennej100 ml
wody2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli70 g pestek dyni (plus trochę do posypania
pieczywa)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Potrwa to około 15-20 minut. Ilość
wody zależy od wilgotności dyni. Może to być trochę więcej niż 100 ml, może nieco mniej. Najlepiej dać trochę mniej, a
potem w razie potrzeby dolewać w czasie wyrabiania.Następnie przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią (żeby je odpowietrzyć) i formujemy dwa bochenki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy
pestkami dyni i wciskamy je lekko. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy na kratce.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)