ßßß Cookit - przepis na Spód do pizzy z mąki razowej. Zdrowsze ciasto do fast - fooda

Spód do pizzy z mąki razowej. Zdrowsze ciasto do fast - fooda

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu znów było święto pizzy w naszym domu. Tym razem jednak ciasto zagniotłam z dodatkiem mąki razowej. Jak już pisałam z mąką pszenną mojemu organizmowi nie po drodze ale przecież nie odmówię sobie z tego powodu takich przysmaków jak pizza właśnie. Oto przepis na ciasto do pizzy dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie mąki pszennej:
Składniki (na dwie duże blachy):
40-50 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżka oleju
plaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru
ilość mąki razowej do wypieku pieczywa potrzebna do zagniecenia ciasta
2 - 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuszczamy wraz z solą, cukrem i oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo mąkę - tak by powstało sprężyste, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą pomidorową i ulubionymi dodatkami.
Zdrowsza od pszennej wersja, a równie pyszna. Ciasto pięknie wyrasta (dosłownie słychać jak rośnie;) Polecam
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/07/spod-do-pizzy-z-maki-razowej-zdrowsze.html