Wykonanie
Kilka dni temu znów było święto pizzy w naszym domu. Tym razem jednak ciasto zagniotłam z dodatkiem
mąki razowej. Jak już
pisałam z
mąką pszenną mojemu organizmowi nie po drodze ale przecież nie odmówię sobie z tego powodu takich przysmaków jak pizza właśnie. Oto przepis na ciasto do pizzy dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie
mąki pszennej:


Składniki (na dwie duże blachy):40-50 dag świeżych
drożdży1/2 szklanki letniej
wody1 łyżka
olejuplaska łyżeczka
soliłyżeczka
cukruilość
mąki razowej do wypieku
pieczywa potrzebna do zagniecenia ciasta2 - 3 łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie:

Rozkruszone
drożdże rozpuszczamy wraz z
solą,
cukrem i
oliwą w letniej wodzie. Następnie wlewamy do miski. Dodajemy stopniowo
mąkę - tak by powstało sprężyste, nielepiące się ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę
wody. Ciasto pozostawiamy a ok 30 minut do wyrośnięcia. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na placki dopasowane rozmiarem do posiadanych blaszek.Teraz wystarczy tylko przystroić pizzę pastą
pomidorową i ulubionymi dodatkami.

Zdrowsza od pszennej wersja, a równie pyszna. Ciasto pięknie wyrasta (dosłownie słychać jak rośnie;) Polecam