Wykonanie
Czy może być coś piękniejszego niż zapach domowego
chleba o poranku? I piszę to ja - osoba, która na co dzień nie je prawie w ogóle
chleba. :) Domowe
pieczywo to idealny sposób na dobry początek dnia. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie pracochłonne i trudne. Spróbujcie sami :)

50g
drożdży500g
mąki żytniej200g
mąki pszennejok. 2 szklanek
wody (w zależności ile zabierze ciasto)łyżeczka
cukru2 łyżki
soliłyżka
olejuPrzygotuj zaczyn - do miski rozkrusz
drożdże, dodaj 4 łyżki
mąki pszennej, 2 łyżki
mąki żytniej, szczyptę
soli,
cukier i szklankę
wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a ok. 20/30 minut.Do dużej miski przesiej
mąkę żytnią i
mąkę pszenną, dodaj
sól i zaczyn. Wyrabiaj ciasto dodając
wodę. Ciasto powinno być zwarte. Gdy uzyskasz już idealną konsystencję uformuj z ciasta bochenek lub
bułki, a następnie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż
pieczywo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je delikatnie
wodą. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Pieczywo przechowuj w suchym i zaciemnionym miejscu.
