Wykonanie
Składniki:- 300g
mąki pszennej- 125g
kaszy manny- 25g świeżych
drożdży- 300ml letniej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- 100g mieszanki ziaren- 2 łyżki
olejuSposób przygotowania:1.
Drożdże wraz z
cukrem i
solą rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż
drożdże zaczną delikatnie musować.2. W misce mieszamy
mąkę z
kaszą, dodajemy
olej, ziarna, zaczyn
drożdżowy, wyrabiamy, formujemy bochenek (jeśli ciasto mocno się klei można dodać trochę
mąki), kładziemy na blaszce obsypanej
mąką i pozostawiamy na 10 min.3. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 45-50 min., aż
chleb się zrumieni. Gotowy studzimy na kratce.Inspiracja:kuchniaiczary