Wykonanie
Składniki:» 500g przesianej
mąki pszennej,» 250ml letniej
wody,» 20g świeżych
drożdży,» 2 płaskie łyżeczki
soli,» 1/2 łyżeczki
cukru,» 2 łyżki
oleju.1. Do około 50ml
wody dodaję
drożdże i
cukier, mieszam a następnie odstawiam na około 10 minut.2. Do przesianej
mąki dodaję
sól,
drożdże, resztę
wody oraz
olej i wyrabiam ciasto.
3. Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wyciągam z powrotem na stolnicę i ubijam ręką aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, następnie ponownie wyrabiam.5. Z wyrobionego ciasta formuję kształt bułeczek różnych wielkości i układam je na blaszce. Uformowane bułeczki przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.
7. Tuż przed włożeniem ich do piekarnika smaruję je rozbełtanym
białkiem.
8. Bułeczki wkładam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut.Życzę wszystkim smacznego!