Wykonanie
Długo zachowujący świeżość, pełen aromatu
ziół, z ciekawym posmakiem
cukinii - zielone zdrowie na talerzu!

Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na
chleb z
cukinią, wprowadzając jednak pewne modyfikacje.Składniki na 1 okrągły bochenek:300g
maki pszennej2 łyżeczki suchych
drożdży (7g)180 ml ciepłej
wody2 łyżeczki płynnego
miodu - u mnie ciemny, gryczany - jeśli lubi się posmak
miodu w
pieczywie można zaszaleć z 3 łyżeczkami1 łyżka
oliwy z oliwek +
oliwa do posmarowania
chleba przed pieczeniem1/2 łyżeczki
soli do ciasta + 1 łyżeczka
soli do zasypania
cukinii1
cukinia (250g)świeże
zioła - u mnie po łyżce drobno posiekanego
estragonu,
bazylii i
oregano
Do dużej miski przesiać
mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać
sól,
miód,
drożdże suche,
oliwę i stopniowo
wodę.Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą
wodą i zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką,
doda ona koloru chlebowi . Posolić 1 łyżeczką
soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok.Do wyrośniętego ciasta
chlebowego dodać mocno odciśnięta
cukinię i drobno posiekane świeże
zioła. Krótko zagnieść, wgniatając dodatki do środka ciasta.

Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować
oliwą i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki. Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem
chleb naciąć kilka
razy z wierzchu wzdłuż
ostrym nożem i posmarować
oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową, choć ja akurat na nim lubię ciemną, spieczoną skórkę :)Studzić wyjęty z formy na metalowej kratce.
Chleb cukiniowy wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący
ziołami. Smak
cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym
miodem. Kompozycja
ziół świetnie podkreśla całość. Pyszny na letnie śniadanie, dodający energii na cały dzień. Nic tylko zabierać się za jedzenie! :)
