Wykonanie
Zabrakło u mnie na blogu zwykłych naleśników z
serem, tzn. są, ale według receptury Macieja Kuronia . A teraz
pora na klasyczne naleśniki, takie jakie robi moja mama i ja robię teraz.
Składniki:Naleśniki:2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
wodyszczypta
soli2 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukruodrobina
olejku waniliowego lub
śmietankowegomąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości
mąki)Farsz:1 kostka
twarogu (u mnie 280 g)4-5 łyżeczek
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuewentualnie odrobina
śmietany jeśli
twaróg jest suchy (zazwyczaj pomijam)Sposób wykonania:1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle
mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki.2. Robimy farsz:
ser rozgniatamy widelcem, dodajemy
cukier i
cynamon, mieszamy. Łyżkę farszu nakładamy na naleśnik i smarujemy, składamy w kopertę.3. Podajemy zrumienione na patelni.4. Z podanej porcji wyszło mi 10 naleśników.Smacznego!!!