ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe pulpeciki

Marchewkowe pulpeciki

nazwa

Wykonanie

Wyciskanie soków to już chleb powszedni ;) Staram się ciągle i wciąż nie wyrzucać wiórków np. z marchewki - przecież to niezły półprodukt :)
Tym razem marchewka znalazła zastosowanie z marchewkowych pulpecikach o lekko orientalnym zapachu i smaku. Skąd ów orient? Z wiórków i oleju kokosowego. Dla mnie nie potrzeba niczego więcej, ale jeśli lubicie serwujcie z kaszą, z ryżem, z warzywami na parze....
Składniki:
2 szkl. wiórków z marchewki (lub startej na tarce)
1/2 szkl. łuskanego słonecznika
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka kminku
posiekany szczypiorek lub koperek
1/2 szkl. płatków owsianych
sól
wiórki kokosowe
olej kokosowy (może być też rzepakowy czy słonecznikowy - kokosowy wzmacnia smak kokosa)
Sposób przygotowania:
Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na 20-30 minut. Ziarno słonecznika zmiel. Wymieszaj marchewkę, słonecznik, migdały i kminek, szczypiorek i płatki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Uformuj pulpeciki, obtocz je we wiórkach kokosowych i smaż krótko - do zrumienienia - na oleju.
Smacznego :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/03/marchewkowe-pulpeciki.html