ßßß
Składniki:fenkułseler naciowysoczewicaszklanka pomidorów typu passataoliwa2-3 listki laurowekilka ziarenek ziela angielskiegokurkumakozieradkakolendrakmin rzymskicynamontrawa cytrynowatymianeksólpieprzświeża kolendraSposób przygotowania:Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj trzy łyżki oliwy i pokrojony w kostkę fenkuł, seler naciowy, szczyptę pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin. Wymieszaj dobrze z oliwą. Dodaj szklankę pomidorów, szczyptę kurkumy i kozieradki oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą. Przypraw kminem, kolendrą i cynamonem. Sól dodaj dopiero, jak soczewica będzie miękka. Dodaj trawę cytrynową i tymianek.Na talerzu posyp świeżą kolendrą.