Wykonanie
Soczewica na śniadanie? Katarzyna Jaszczyk-Górska, prowadząca warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch twierdzi, że jak najbardziej. Ja bym ją raczej serwowała na lunch czy obiad... Ale można i na śniadanie ;)Danie to jest bardzo sycące, aromatyczne, lekko rozgrzewające... Idealne na jesień i zimę. Spróbujcie :)

Składniki:fenkuł
seler naciowysoczewicaszklanka
pomidorów typu passata
oliwa2-3
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegokurkumakozieradkakolendrakmin rzymski
cynamontrawa cytrynowatymianeksólpieprzświeża
kolendraSposób przygotowania:Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę
wody, dodaj trzy łyżki
oliwy i pokrojony w kostkę fenkuł,
seler naciowy, szczyptę
pieprzu,
listki laurowe i
ziele angielskie. Dodaj szklankę
soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin. Wymieszaj dobrze z
oliwą. Dodaj szklankę
pomidorów, szczyptę
kurkumy i
kozieradki oraz gorącą
wodę tak, aby było jej trochę ponad
soczewicą. Przypraw
kminem,
kolendrą i
cynamonem.
Sól dodaj dopiero, jak
soczewica będzie miękka. Dodaj
trawę cytrynową i
tymianek.Na talerzu posyp świeżą
kolendrą.