ßßß Cookit - przepis na Soczewica z warzywami

Soczewica z warzywami

nazwa

Wykonanie

Soczewica na śniadanie? Katarzyna Jaszczyk-Górska, prowadząca warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch twierdzi, że jak najbardziej. Ja bym ją raczej serwowała na lunch czy obiad... Ale można i na śniadanie ;)
Danie to jest bardzo sycące, aromatyczne, lekko rozgrzewające... Idealne na jesień i zimę. Spróbujcie :)
Składniki:
fenkuł
seler naciowy
soczewica
szklanka pomidorów typu passata
oliwa
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kurkuma
kozieradka
kolendra
kmin rzymski
cynamon
trawa cytrynowa
tymianek
sól
pieprz
świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj trzy łyżki oliwy i pokrojony w kostkę fenkuł, seler naciowy, szczyptę pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin. Wymieszaj dobrze z oliwą. Dodaj szklankę pomidorów, szczyptę kurkumy i kozieradki oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą. Przypraw kminem, kolendrą i cynamonem. Sól dodaj dopiero, jak soczewica będzie miękka. Dodaj trawę cytrynową i tymianek.
Na talerzu posyp świeżą kolendrą.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/02/soczewica-z-warzywami.html