ßßß Cookit - przepis na Wegetariańskie chrupiące kotleciki z dyni

Wegetariańskie chrupiące kotleciki z dyni

nazwa

Wykonanie

Dynia to piękne warzywo. Idealne do gotowania, grillowania, pieczenia, duszenia, smażenia... Można je jeść z kaszą, z ryżem, z ziemniakami, makaronem... Jest pożywna i zdrowa - zawiera witaminy z grupy B, PP, E i C oraz błonnik, karoten, żelazo, fosfor, magnez, selen, miedź, mangan, cynk... Jak jej nie jeść?
Dziś w menu kotleciki z dyni - przepyszne! Wegetarianie zjedzą z przyjemnością, a mięsożercy? Jeśli spróbują, polubią :)
Składniki:
700 g oczyszcoznej dyni
3 łyżki ziaren słoneczniku
1 duża łyżka posiekanego koperku
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
olej do smażenia
sól
pieprz
curry
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzyj na tarce i wymieszaj z pestkami, koperkiem, jajkami, mąką. Dopraw przyprawami. Uformuj kotleciki i obtaczaj je w tartej bułce. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju - ostrożnie obróć je podczas smażenia na drugą stronę.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/11/wegetarianskie-chrupiace-kotleciki-z.html