ßßß
Ale, ale - dość wspominek. Przejdę do przepisu na pyszne ciasto "na czasie", na które zamówienie złożyła moja Siostra.Dlaczego po amerykańsku? Bo z ulubioną przez wszystkie dzieciaki z Bandy - borówką amerykańską ;)Składniki:3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukrukostka margaryny4 żółtka3 łyżki oleju1 łyżka octu2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietanyopakowanie cukru waniliowegogarść bułki tartej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 jabłka5-6 sporych truskawekgarść borówek amerykańskichPrzygotowanie:Przesianą mąkę mieszamy ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ścieramy do tego margarynę, dodajemy olej, śmietanę ocet i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Tę trochę większą wykładamy na blachę (wysmarowaną bądź wyłożoną papierem). Drugą cześć schładzamy w zamrażalniku. Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy bułką tartą by wciągnęła nadmiar soku z owoców. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy osuszone i pokrojone w kostkę truskawki oraz całe borówki. Ze schłodzonych białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy pół szklanki cukru, odrobinę cukru waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej. Sztywną pianę wykładamy na owoce. Na pianę ścieramy na grubej tarce schłodzone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 55-60 minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła.

Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt słodka szarlotka o świeżej truskawkowej nucie. Dla dzieciaków i amatorów truskawkowej słodyczy w sam raz. Ciasto proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje - nawet na okazje. Choć oczywiście nie obyło się bez awarii. Pod "kruszonkę" dostało się powietrze i jedna część ciasta opadła. Przez co ciasto trochę kruszyło się przy krojeniu. Pewnie gdybyśmy poczekali jeden dzień z konsumpcją - kroiło by się lepiej ;) Walorów smakowych szarlotki w żaden sposób to na szczęście nie zmieniło, więc nic a nic ewentualnymi awariami się nie przejmujcie.