ßßß Cookit - przepis na Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe

Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Muffinki, a w języku ojczystym babeczki są najprostszym i chyba najszybszym sposobem na zaspokojenie smaka na coś słodkiego. Wiadomo, że mówiąc najszybszym i najprostszym pomijam w swych rozważaniach gotowe do spożycia słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką wariację na temat muffinek. Nie tylko zaspokoją apetyt na słodkie, ale przy okazji dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych.
Składniki (na 10-12 sztuk):
200 gram mąki orkiszowej lub pszennej
4-5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych (mogą być pełnoziarniste)
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka rozpuszczonego masła
2 łyżki śmietany 12% (może być jogurt naturalny)
1 łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko
solidna szczypta cynamonu
garść drobnych rodzynek
Przygotowanie:
Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon) mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.
Wystudzamy pod ściereczką, wtedy babeczki pozostaną cudownie wilgotne na dłużej.
Babeczki są aromatyczne, lekko słodkie i sycące do tego. Dostarczą solidną dawkę błonnika, więc o ich strawienie nie musimy się martwić ;)
A jeśli jakimś cudem się nie zjedzą to na jakiś czas stanowią piękną dekorację kuchni ;) (sprawdzone)
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/02/lajtowe-babeczki-owsiano-jabkowe.html