Wykonanie
Muffinki, a w
języku ojczystym babeczki są najprostszym i chyba najszybszym sposobem na zaspokojenie
smaka na coś słodkiego. Wiadomo, że mówiąc najszybszym i najprostszym pomijam w swych rozważaniach gotowe do spożycia
słodycze kupne. Najfajniejsze jest w nich (babeczkach oczywiście) to, że można przyrządzić je na milion sposobów i to nawet tych zdrowych ;) i tu opiszę właśnie taką zdrową i lekką wariację na temat muffinek. Nie tylko zaspokoją apetyt na słodkie, ale przy okazji dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych.

Składniki (na 10-12 sztuk):200 gram
mąki orkiszowej lub pszennej

4-5 łyżek
płatków owsianych błyskawicznych (mogą być pełnoziarniste)1
jajko3 łyżki
cukru1 łyżka
miodu płynnego1 łyżka rozpuszczonego
masła2 łyżki
śmietany 12% (może być
jogurt naturalny)1 łyżka domowej
konfitury z dyni i
jabłek1 łyżeczka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1
jabłkosolidna szczypta
cynamonugarść drobnych
rodzynekPrzygotowanie:Składniki suche (
mąka,
płatki,
cukry,
proszek do pieczenia,
cynamon) mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre (
jajko,
miód, rozpuszczone
masło,
śmietanę,
konfiturę, namoczone
rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę
jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni.



Wystudzamy pod ściereczką, wtedy babeczki pozostaną cudownie wilgotne na dłużej.Babeczki są aromatyczne, lekko słodkie i sycące do tego. Dostarczą solidną dawkę błonnika, więc o ich strawienie nie musimy się martwić ;)A jeśli jakimś cudem się nie zjedzą to na jakiś czas stanowią piękną dekorację kuchni ;) (sprawdzone)