Wykonanie
Sałatka z bardzo smacznym
ryżem basmati i
tuńczykiem w roli głównej. Zachęcam do przygotowania
ryżu basmati takiego sypanego, wystarczy tylko dodatkowe 30 minut na moczenie, a smaku nie da się porównać z tym foliowanym do szybkiego przygotowania. Dla urozmaicenia w
sałatce znalazł się dodatkowo
brokuł gotowany na parze, którego we wstępnym komponowaniu składników nie było.
Sałatka zyskała na smaku i stała się bardziej kolorowa.

Składniki:(duża porcja dla 3 - 4 osób)2 szklanki suchego
ryżu basmati2 puszki
tuńczyka w sosie własnym (takie co najmniej po 170 g)1 duża
papryka czerwona1 duża
cebula1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1/2 średniego
brokuła1 - 2
ogórki kiszone5
jajek200 g
sera żółtego (u mnie Gouda)200 ml
majonezu (ilość dostosować indywidualnie, tak jak lubimy)
sólpieprz
Przygotowanie:
Ryż opłukać na sitku
wodą, zalać zimną
wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać 3 szklankami lekko osolonej
wody (zasada gotowania
ryżu basmati: na 1 porcję
ryżu wlać 1,5 porcji
wody). Od momentu zagotowania się gotować 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem (nie mieszać). Po ugotowaniu,
ryż bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wymieszać i wystudzić.
Brokuła umyć, oczyścić, podzielić na różyczki i gotować na parze 5 - 10 minut (nie więcej), ma być lekko twardy, ale nie surowy. Wystudzić i podzielić na mniejsze kawałki.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na drobne, cienkie kawałeczki.
Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i przelać na sitku wrzątkiem.
Jajka ugotować na twardo, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tuńczyka wyjąć z puszki i podzielić na drobniejsze części.
Ogórki obrać i drobno pokroić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki połączyć, dodać
majonez, przyprawić
pieprzem i
solą do smaku. Dokładnie wymieszać.Jeść od razu lub po schłodzeniu.