Wykonanie
Poprawiające nastrój muffiny mocno
bakaliowe z
czekoladą, idealne połączenie z dobrą
kawą lub
herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :)
Składniki sypkie:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki płynne:1 szklanka
mleka1 roztrzepane
jajko1/2
margaryny roztopionej i ostudzonejDodatkowo:50 g
gorzkiej czekoladydowolne
bakalie (u mnie
migdały i
suszone brzoskwinie)do dekoracji
płatki migdałów na plewę: 100 g
czekolady z co najmniej 45%
kakao, 50 g
masła, 2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Bakalie i
czekoladę gorzką drobno pokroić.Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).
Bakalie obsypać łyżeczką
mąki, dodać do ciasta i wymieszać.Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 - 25 minut.Składniki na polewę roztopić i dokładnie wymieszać (ma być gładka polewa).Po wystudzeniu polać muffiny polewą i posypać
płatkami migdałów lub oprószyć tylko
cukrem pudrem.Tak przygotowane muffiny zachowują długo świeżość.Z przepisu wykonałam 24 muffiny.