ßßß
Poprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :)
Składniki sypkie:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki płynne:1 szklanka mleka1 roztrzepane jajko1/2 margaryny roztopionej i ostudzonejDodatkowo:50 g gorzkiej czekoladydowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie)do dekoracji płatki migdałów na plewę: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao, 50 g masła, 2 łyżki mleka
Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Bakalie i czekoladę gorzką drobno pokroić.Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać.Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 - 25 minut.Składniki na polewę roztopić i dokładnie wymieszać (ma być gładka polewa).Po wystudzeniu polać muffiny polewą i posypać płatkami migdałów lub oprószyć tylko cukrem pudrem.Tak przygotowane muffiny zachowują długo świeżość.Z przepisu wykonałam 24 muffiny.