ßßß Cookit - przepis na Muffiny bakaliowe z czekoladą

Muffiny bakaliowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Poprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :)
Składniki sypkie:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki płynne:
1 szklanka mleka
1 roztrzepane jajko
1/2 margaryny roztopionej i ostudzonej
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
dowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie)
do dekoracji płatki migdałów na plewę: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao, 50 g masła, 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Bakalie i czekoladę gorzką drobno pokroić.
Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki).
Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać.
Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm)
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 - 25 minut.
Składniki na polewę roztopić i dokładnie wymieszać (ma być gładka polewa).
Po wystudzeniu polać muffiny polewą i posypać płatkami migdałów lub oprószyć tylko cukrem pudrem.
Tak przygotowane muffiny zachowują długo świeżość.
Z przepisu wykonałam 24 muffiny.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/04/muffiny-bakaliowe-z-czekolada.html