ßßß Cookit - przepis na Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka

nazwa

Wykonanie

Jeśli chodzi o mięso z indyka, to ja nigdy nie odmówię. Jak wiadomo indyk oprócz walorów smakowych jest jeszcze mięsem zdrowym i chętnie spożywanym. Pieczony udziec ma soczyste delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę, a wszystko to za sprawą użytej do posmarowania marynaty.
Składniki:
1 udziec z indyka (około 1 kg 20 dag)
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
1 łyżeczka kolendry
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
Indyka piec najpierw 40 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 40 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł.
Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli po wkłuciu widelca indyk swobodnie się z niego zsuwa to znak, że jest upieczony.
Można przed pieczeniem z udźca wyjąć kość, wtedy po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry.
Do tak upieczonego udźca doskonale pasuje surówka z selera lub surówka z marchwi .
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/pieczony-udziec-z-indyka.html