Wykonanie
Zupa fasolowa wcale nie musi być ciężko strawna. Moja wersja jest gotowana na
kurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na
mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa
kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce.Składniki:2 kawałki
kurczaka z kością (mogą być korpusy)200 g drobnej
fasoli2 średnie
marchewki3 średnie
ziemniaki2 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom)1 łyżka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
pieprzu naturalnego1/2 łyżeczki mielonego
kminku3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiegosólgarnek 3 litrowyPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną
wodą, dodać
fasolę, drobno pokrojony
czosnek,
listek laurowy i
ziele angielskie.Gotować na wolnym ogniu, aż
mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości.
Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy.Po wyjęciu
mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz
przyprawy, uzupełnić wygotowaną
wodę i gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i
fasoli.Na koniec doprawić
solą i ewentualnie
pieprzem do smaku.