Wykonanie

Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zabieganych. Zapewniam, że taki bigos po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci na Wasz stół w
porze obiadowej. Przyznam się, że
kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu.Składniki:1/2 kg
piersi z kurczaka1/2 kg
cebuli2 ząbki
czosnku1/2 kg
marchwi1/2 kg
pieczarek1/2 kg świeżej
kapusty1/2 pałki
kiełbasy (30 dag)3 łyżki
ketchupu pikantnego
olejsól2 łyżki
majeranku1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
kminku mielonego1/2 łyżeczki
ostrej paprykiPrzygotowanie:Warzywa obrać, umyć i pokroić.
Cebulę i
czosnek w kostkę,
marchew i
pieczarki w paski, a
kapustę poszatkować.
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, zaś
kiełbasę w drobną kostkę.W garnku rozgrzać
olej (ilość taka by dno garnka było pokryte) i co 10 minut wrzucać składniki w kolejności podanej powyżej. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Załączone zdjęcie jest wersji bez
pieczarek, ale z
pieczarkami ma barwniejszy smak.Na koniec dodać
ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz),
przyprawy i
sól do smaku.