ßßß Cookit - przepis na Bigos z kurczakiem

Bigos z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zabieganych. Zapewniam, że taki bigos po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu.
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 kg marchwi
1/2 kg pieczarek
1/2 kg świeżej kapusty
1/2 pałki kiełbasy (30 dag)
3 łyżki ketchupu pikantnego
olej
sól
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować.
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, zaś kiełbasę w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać olej (ilość taka by dno garnka było pokryte) i co 10 minut wrzucać składniki w kolejności podanej powyżej. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Załączone zdjęcie jest wersji bez pieczarek, ale z pieczarkami ma barwniejszy smak.
Na koniec dodać ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz), przyprawy i sól do smaku.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/bigos-z-kurczakiem.html