ßßß
Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zabieganych. Zapewniam, że taki bigos po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu.Składniki:1/2 kg piersi z kurczaka1/2 kg cebuli2 ząbki czosnku1/2 kg marchwi1/2 kg pieczarek1/2 kg świeżej kapusty1/2 pałki kiełbasy (30 dag)3 łyżki ketchupu pikantnegoolejsól2 łyżki majeranku1 łyżeczka pieprzu ziołowego1 łyżeczka kminku mielonego1/2 łyżeczki ostrej paprykiPrzygotowanie:Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę i czosnek w kostkę, marchew i pieczarki w paski, a kapustę poszatkować.Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski, zaś kiełbasę w drobną kostkę.W garnku rozgrzać olej (ilość taka by dno garnka było pokryte) i co 10 minut wrzucać składniki w kolejności podanej powyżej. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Załączone zdjęcie jest wersji bez pieczarek, ale z pieczarkami ma barwniejszy smak.Na koniec dodać ketchup (najlepiej o jak najkrótszym składzie np. Pudliszki lub Heinz), przyprawy i sól do smaku.