Wykonanie

Lekkie, kolorowe, łatwe w przygotowaniu, o smaku
owocowym.Składniki:(forma 33 cm x 23 cm)
Biszkopt:5 jaj5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejukilka kropel
aromatu cytrynowego do ciastMasa I:Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (
kiwi jabłko banan)3 budynie
śmietankowe (lub 2 duże)Masa II:400 mln
śmietanki deserowej 30%1
galaretka agrestowa lub
kiwiDodatkowo:2 opakowania okrągłych
biszkoptów lub Delicji2
galaretki agrestowe lub
kiwizielone
winogrona (opcjonalnie)Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier, wymieszać z
żółtkami, aromatem i
olejem.Następnie małymi porcjami dodawać
mąkę i cały czas mieszać.
Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 25-30 minut.Masa I:Budynie rozmieszać w 1,5 szklanki
napoju Pysio. Resztę Pysia zagotować.Dodać rozmieszane budynie i jeszcze raz zagotować.Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym
biszkopcie.Na wystudzoną masę ułożyć Delicje lub
biszkopty.Masa II:1
galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej
wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.Ubić
śmietanę. Pod koniec powoli wlewać
galaretkę, nie przerywać ubijania.2
galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej
wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę.Przed wylaniem
galaretki, można na górę ułożyć połówki zielonych
winogron bez pestek.Ciasto wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło. Przepis na dużą prostokątną formę.Składamy:
biszkopt, masa I, Delicje, masa II,
winogrona,
galaretka