Wykonanie
Osobiście bardzo lubię kolor zielony. Dlaczego zielone nie mogłoby być ciasto? Część z Was pewnie spotkała się już ze
Shrekiem. Podobno istnieje też wersja brzoskwiniowa - Fiona.Składniki-5 jaj-5 łyżek
cukru-5 łyżek
mąki pszennej-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-2 łyżki
oleju-kilka kropel
aromatu do ciast (np.
cytrynowego)-duża butelka (lub 3 małe) soku zielonego (z
kiwi)-3 budynie
śmietankowe-400 ml
śmietanki deserowej 30%-3
galaretki agrestowe lub
kiwi-2 opakowania delicjiPrzygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
cukier. Wymieszać z
żółtkami, aromatem,
proszkiem do pieczenia i
olejem. Następnie małymi porcjami dodawać
mąki, ciągle mieszając. Wylać do wyłożonej papierem blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 25-30 minut.Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować. Wlać budynie. Ponownie zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na ostudzonym
biszkopcie. Na przestudzonej
masie ułożyć delicje.1
galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej
wody. Pozostawić aż lekko stężeje.
Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną
galaretkę. Masę wyłożyć na delicje.2
galaretki rozpuścić w 800ml. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki lub przegowywać w innym chłodnym miejscu.

Smacznego ;-)