Wykonanie
O tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na
stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i
smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .Wymiary blaszki : 37 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 - 35 minut
Składniki:
Biszkopt:5 jaj5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę
proszku do pieczenia2 łyżki
olejuWykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywna pianę.Dodajemy
cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy
żółtka ,
mąki z
proszkiem do pieczenia.Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C.Masa budyniowa:1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku )3 budynie
śmietankowe bez
cukruWykonanie:700 ml soku gotujemy w garnuszku .W 200 ml rozpuszczamy 3 budynie i dodajemy 4 łyżki
cukru.Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony
budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.Tak przygotowany gorący
budyń wylewamy na zimny
biszkopt.
Masa śmietanowa:0,5 l
śmietany kremówki 30 %2 łyżki
cukru ( dodałam 1 łyżkę )1
galaretka agrestowa2
śmietan - fixyduże opakowanie delicjiWykonanie :
Śmietankę ubijamy z
cukrem na sztywno.Dodajemy zimną
galaretkę ( rozpuszczona w 1 i 1/4 szkl. gorącej
wody ).Dodatkowo zamiast
żelatyny dodałam jeszcze 2
śmietan- fixy.
Shrek:opakowanie delicji2
galaretki agrestoweWykonanie:Delicję układamy na
budyń zielony i wykładamy na nie masę
śmietanową.Na wierzch wylewamy 2 tężejące
galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej
wody ).Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.Smacznego