ßßß Cookit - przepis na Shrek

Shrek

nazwa

Wykonanie

O tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha :) Polecam bardzo , zrobię go jeszcze nie raz i nie dwa ;) Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .
Wymiary blaszki : 37 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 - 35 minut
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.
Dodajemy cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C.
Masa budyniowa:
1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku )
3 budynie śmietankowe bez cukru
Wykonanie:
700 ml soku gotujemy w garnuszku .
W 200 ml rozpuszczamy 3 budynie i dodajemy 4 łyżki cukru.
Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.
Tak przygotowany gorący budyń wylewamy na zimny biszkopt.
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru ( dodałam 1 łyżkę )
1 galaretka agrestowa
2 śmietan - fixy
duże opakowanie delicji
Wykonanie :
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.
Dodajemy zimną galaretkę ( rozpuszczona w 1 i 1/4 szkl. gorącej wody ).
Dodatkowo zamiast żelatyny dodałam jeszcze 2 śmietan- fixy.
Shrek:
opakowanie delicji
2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.
Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).
Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/11/shrek.html