Wykonanie
Najlepszy bigos robi moja mama, dlatego dziś przedstawiam jej przepis. Sekret dobrego bigosu tkwi w czasie "przegryzania" się jego składników. Bardzo ważna jest jakość
kiszonej kapusty oraz
mięsa jakiego użyjemy .Składniki:1,5 kg
kiszonej kapusty,0,5 małej główki
kapusty białej,30 dag
karkówki,3
żeberka z kością,1
udko z kurczaka lub
indyka,4 ziarna
ziela angielskiego,
liść laurowy,2 ząbki
czosnku,5 ziarenek
pieprzu,łyżeczka
kminku,
majeranku,5
śliwek kalifornijskich,łyżka
miodu,ok. 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,średniej wielkości
cebula,garść
suszonych grzybówPrzygotowanie:
Kapustę kiszoną zalać zimną
wodą ( jeżeli jest bardzo kwaśna można przepłukać w pierwszej wodzie), dodać
żeberka, wypłukane
grzyby,
ziele angielskie,
liść laurowy,
czosnek,
kminek i
majeranek, gotować ok. 1,5 godziny na słabym ogniu. Oddzielnie ugotować
karkówkę pokrojoną w paski oraz
mięso drobiowe.
Kapustę białą poszatkować i ugotować do miękkości. Kiedy
żeberka będą miękkie należy je wyciągnąć, oddzielić
mięso od kości, pokroić i dodać do
kapusty. Na patelni usmażyć
cebulę oraz ugotowaną i pokrojoną
karkówkę i
mięso drobiowe, razem z przecedzoną
białą kapustą dodać do bigosu. Na tym etapie dodaję
śliwki suszone,
koncentrat pomidorowy,
miód,
sól i
pieprz do smaku. Całość gotować 20 min dokładnie mieszając. Odstawić na noc w chłodne miejsce, aby smaki wymieszały się.