Wykonanie
Uwielbiam pasztety domowej roboty począwszy od warzywnego po
mięsny. Dziś prezentuję Wam lekki, zielono-warzywny pasztet. Doskonale smakuje z
razowym chlebkiem.Porcja na 1-2 małych rynienek na pasztetSkładniki:2 duże
cukinie,
cebula,duża
marchew,
oliwa z oliwek,ząbek
czosnku,szczypta
soli,gałązka
bazylii,kilka listków świeżego
oregano,
pieprz,
jajko,3/4 szklanki
otrębów,1/4 szklanki
bułki tartejPrzygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawienie skórki nada
pasztetowi ciekawy kolor z zielonymi drobinkami. Startą
cukinię zasypać większą szczyptą
soli i wymieszać. Odstawić na 10 min do momentu aż
cukinia puści
wodę.
Marchew umyć, oskrobać i także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski dodać odciśniętą z soku
cukinię,
marchew, posiekany drobno
czosnek i
cebulę , pokrojone listki
oregano i
bazylii, 2 łyżki
oliwy z oliwek, wbić
jajko, wsypać
otręby i
bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Do rynienek wlać łyżkę
oleju i wysmarować spód i brzegi. Przełożyć wymieszany pasztet i z wierzchu wyrównać łyżką, posypać
ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec w tej temp. 10 min, a następnie zmniejszyć do temp. 180 stopni i piec 50 min. Upieczony pasztet wystawić na blaszkę do wystudzenia. Jeść na zimno jako dodatek do kanapki.