ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii z bazylią i marchewką

Pasztet z cukinii z bazylią i marchewką

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pasztety domowej roboty począwszy od warzywnego po mięsny. Dziś prezentuję Wam lekki, zielono-warzywny pasztet. Doskonale smakuje z razowym chlebkiem.
Porcja na 1-2 małych rynienek na pasztet
Składniki:
2 duże cukinie,
cebula,
duża marchew,
oliwa z oliwek,
ząbek czosnku,
szczypta soli,
gałązka bazylii,
kilka listków świeżego oregano,
pieprz,
jajko,
3/4 szklanki otrębów,
1/4 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawienie skórki nada pasztetowi ciekawy kolor z zielonymi drobinkami. Startą cukinię zasypać większą szczyptą soli i wymieszać. Odstawić na 10 min do momentu aż cukinia puści wodę. Marchew umyć, oskrobać i także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski dodać odciśniętą z soku cukinię, marchew, posiekany drobno czosnek i cebulę , pokrojone listki oregano i bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, wbić jajko, wsypać otręby i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Do rynienek wlać łyżkę oleju i wysmarować spód i brzegi. Przełożyć wymieszany pasztet i z wierzchu wyrównać łyżką, posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec w tej temp. 10 min, a następnie zmniejszyć do temp. 180 stopni i piec 50 min. Upieczony pasztet wystawić na blaszkę do wystudzenia. Jeść na zimno jako dodatek do kanapki.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/08/pasztet-z-cukinii-z-bazylia-i-marchewka.html