Wykonanie
Fuzja smaków, to
sałatka, w której mieszają się smaki
owoców, warzyw,
serka pleśniowego i
sosu majonezowo-
jogurtowego. Jedząc ją wyczuwamy słodki smak
bananów, kwaśne
jabłko i słony
ser pleśniowy. To idealna przekąska na wyjątkowe okazje.Porcja: 8 osóbSkładniki:200 g
sera z niebieską pleśnią lub
ser gorgonzola,5-6
łodyg selera naciowego,puszka
groszku,2
jabłka,1 duży
banan,3 łyżki
rodzynek,
migdały w płatkach,pół główki
sałaty lodowej,3 łyżki
majonezu,2 łyżki
jogurtu naturalnego,
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Selera należy umyć i obrać z wierzchniej skórki, pokroić w drobną kostkę.
Jabłka obrać i także pokroić w kostkę.
Banana obrać i pokroić w pół plasterki.
Jabłko i
banana skropić
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Sałatę lodową postrzępić i wsypać do miski.
Groszek odcedzić dodać do
sałaty razem z pokrojonym
selerem naciowym,
jabłkiem i
bananem.
Ser pleśniony pokroić w większą kostkę i dodać do pozostałych składników.
Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić i dodać do sałatki. W oddzielnej miseczce wymieszać
majonez,
jogurt,
pieprz i
sól. Gotowy
majonezowo-
jogurtowy sos wymieszać ze wszystkimi składnikami . Na patelni uprażyć
migdały. Gotową
sałatkę posypać prażonymi
migdałami.