ßßß Cookit - przepis na Fuzja smaków

Fuzja smaków

nazwa

Wykonanie

Fuzja smaków, to sałatka, w której mieszają się smaki owoców, warzyw, serka pleśniowego i sosu majonezowo-jogurtowego. Jedząc ją wyczuwamy słodki smak bananów, kwaśne jabłko i słony ser pleśniowy. To idealna przekąska na wyjątkowe okazje.
Porcja: 8 osób
Składniki:
200 g sera z niebieską pleśnią lub ser gorgonzola,
5-6 łodyg selera naciowego,
puszka groszku,
2 jabłka,
1 duży banan,
3 łyżki rodzynek,
migdały w płatkach,
pół główki sałaty lodowej,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól i pieprz
Przygotowanie:
Selera należy umyć i obrać z wierzchniej skórki, pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i także pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w pół plasterki. Jabłko i banana skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Sałatę lodową postrzępić i wsypać do miski. Groszek odcedzić dodać do sałaty razem z pokrojonym selerem naciowym, jabłkiem i bananem. Ser pleśniony pokroić w większą kostkę i dodać do pozostałych składników. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić i dodać do sałatki. W oddzielnej miseczce wymieszać majonez, jogurt, pieprz i sól. Gotowy majonezowo-jogurtowy sos wymieszać ze wszystkimi składnikami . Na patelni uprażyć migdały. Gotową sałatkę posypać prażonymi migdałami.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/02/fuzja-smakow.html