Wykonanie
Granola. Kwintesencja zdrowego trybu życia. Sprawdza się na śniadanie, kolację, czy podwieczorek. Do
jogurtu,
mleka,
owoców. Do czego tylko chcemy. Pyszności! Z tych proporcji wyszły mi 3 słoiki pysznej i chrupiącej granoli. Zapasy zrobione. Czas na Ciebie!
składniki:Granola:400 g
płatków owsianych pełnoziarnistych50 g
wiórków kokosowych50 g
jagód goji75 g
słonecznika50 g
migdałów w płatkach75 g pestek dyni50 g
orzechów laskowych50 g
orzechów włoskich50 g
orzechów brazylijskich100 g
mioduprzyprawy:
cynamon,
imbir,
gałka muszkatołowa50 g
masła roztopionego
jogurt greckibrzoskwinie w puszcekawałek
masłacynamonmiódWszystkie
bakalie i
przyprawy mieszamy razem. Zalewamy
masłem i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy
miód i dokładnie mieszamy. Całą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temp 170 stopni. Co około 7 minut wyjmujemy blachę i mieszamy granolę, aby równomiernie się upiekła.
Brzoskwinie w puszce opłukujemy, aby pozbyć się nadmiaru
syropu. Blachę smarujemy
masłem i układamy
brzoskwinie. Posypujemy je
cynamonem, układamy kawałek
masła i polewamy odrobiną
miodu. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.Do wysokiej szklanki wlewamy
jogurt grecki, na to warstwę granoli, znowu
jogurt i granolę i na to upieczone
brzoskwinie i granolę.Komentarz: Tak przygotowaną granolę przysypujemy np do słoika i przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.