ßßß
składniki:puszka pomidorów pelatikawałek ulubionej kiełbasy (użyłam lisieckiej)1-2 jajka (w zależności od wielkości i jak bardzo głodni jesteśmy)łyżka słodkiej paprykiłyżeczka ostrej paprykipół łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)duża szczypta kminku mielonegopół małej cebuliząbek czosnkuolej rzepakowysól, pieprzodrobina cukru (jeśli danie jest zbyt kwaśne-zależy od pomidorów)bagietkastarty ser żółtybazyliaCzosnek i cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i czekamy, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy pomidory i dusimy około 10 minut. Gdy masa zgęstnieje na środku robimy małe zagłębienie i wbijamy tam jajko (lub 2 obok siebie). Przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu jak białko się zetnie, ale żółtko nadal będzie płynne. Posypujemy startym żółtym serem i posiekaną bazylią. Świetnie smakuje, że świeża bagietką.


