Wykonanie
Dzisiejszy post to moja wariacja na temat
kurczaka. Często wybieramy
filety z kurczaka nie tylko dla tego, że mają niską zawartość tłuszczu, ale również dlatego, że jest to dość tanie
mięso. Dla osób takich jak ja, czyli studentów, którym skończyły się już pomysły na to, mimo wszystko, pyszne
mięso mam rozwiązanie. Połączenia
mięsa i
żurawin jest naprawdę zaskakująco pyszne. Łącząc
żurawinę i
ser nie odkryłam Ameryki, gdyż jest to popularne połączenie, ale czy znaliście ten słynny duet razem z kurczakiem? SMACZNEGO! :)

składniki:
pierś z kurczakapół opakowania
sera camembertżurawina do
mięs i
serówsól,
pieprztymianeksałatka:garść
sałatypół
pomidoraogórek małosolnypół
marchewkiolej kujawski -
pomidor,
czosnek,
bazyliado podania: ugotowany
kalafiorSałatka: Do miski wrzucamy
sałatę, na tarce trzemy
marchewkę,
ogórka i
pomidora kroimy w plastry.
Sałatkę doprawiamy
solą i
pieprzem i polewamy
olejem.
Kurczak:
Kurczaka doprawiamy
solą i
pieprzem i
tymiankiem. Rozgrzewamy mocno patelnię i przysmażamy
kurczaka na złocisty kolor z obu stron. Następnie na wierzchu układamy
ser camembert. Jeśli macie patelnię, którą można wsadzić do piekarnika to po ułożeniu
sera od razu możecie wsadzić patelnię do piekarnika. Jednak gdy nie macie takiej patelni wystarczy przełożyć
kurczaka do nagrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego.
Kurczaka pieczemy około 8 minut, aż
ser się roztopi.
Kurczaka podajemy z lekką
sałatką,
kalafiorem i polewamy go
żurawiną.Wartości odżywcze:1 porcja po 420 gkalorie: 523 kcalwęglowodany: 28 g
białko: 37 gtłuszcze: 28 g





