Wykonanie
Mimo, że przepis na
makaron z sosem
szpinakowym już Wam zaprezentowałam to dzisiaj troszkę inny przepis. Jak zauważyliście ostatnio zmieniam swoją kuchnię i staram się jadać zdrowe dania. Tym nawykiem chciałabym Was zarazić! To, że zaczynamy jeść zdrowo nie znaczy, że musimy rezygnować z przyjemności. Jak wiecie bardzo lubię kuchnię włoską, której ogromną częścią są
makarony. Jednak dla naszej sylwetki nie są zbyt odpowiednie. Co innego
makaron pełnoziarnisty, który jest znacznie zdrowszy. Dzisiaj postanowiłam go wykorzystać w przepisie. Do tego zamieniłam
śmietanę na
jogurt i
serek śmietankowy, a
ser żółty na
mozzarellę. Wyszło pycha!

składniki:2 spore garści
szpinaku50-60g
makaronu pełnoziarnistego (świderki)1 łyżka
serka śmietankowego2 łyżki
jogurtu naturalnegoząbek
czosnkupół
cebuli1 łyżeczka pesto
bazyliowego1/4 kulki
mozzarellikilka listków
bazyliisól,
pieprzoliwa z oliwekolejMakaron gotuję we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości. Na patelnię wlewam po łyżce
oliwy z oliwek i
oleju i po nagrzaniu wrzucamy pokroje w piórka
cebulę i
czosnek.
Szpinak dokładnie myję i gdy
cebula się zeszkli wrzucam na patelnię i dokładnie mieszam. W miseczce mieszam
jogurt,
serek i pesto i dorzucam do
szpinaku. Na koniec posypuję odrobiną
soli i
pieprzu.
Mozzarellę kroję w drobną kostkę. Połowę wrzucam do sosu, a połowę zostawiam do posypania na wierzch.
Makaron odcedzamy i nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy
mozzarellą i v'oila! (Z tych proporcji starczy na jedną porcję dania) bon appetit! :)







