Wykonanie
Tarta rustykalna z
owocami lata to proste w wykonaniu ciasto kruche z dużą ilością różnorodnych
owoców. Do jej przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu
białkiem i
bułką tartą oraz dodatkowi
mąki ziemniaczanej do
owoców, nie nasiąka
sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche.Do mojej tarty wykorzystałam
truskawki,
czereśnie,
nektarynkę oraz
czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie
owoce.Placek przed złożeniem tarty powinien
mieć średnicę około 30cm.Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z
owocami:
śliwkową z
orzechami i
czekoladą lub
kokosową z
czereśniami .

Składniki:CIASTO KRUCHE200g
mąki pszennej120g
masła50g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli
NADZIENIE
OWOCOWE400g
owoców (u mnie
czereśnie,
truskawki,
czerwona porzeczka i
nektarynka)2 łyżki domowego
cukru z
wanilią lub zwykłego1-2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej (jeśli
owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć)1 łyżka
bułki tartej1
białkoniewielka ilość
soku z cytrynycukier do posypania ciasta
cukier puder do oprószenia tarty

Wykonanie:-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder,
sól oraz zimne
masło i
żółtko, wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce- umyć i oczyścić
owoce:
czereśnie wydrylować, większe
truskawki przekroić na pół,
nektarynkę pokroić w cienkie półplasterki- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka- brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne,
tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna

- jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić- pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią
białka i posypać równą warstwą
bułki tartej-
owoce wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pozostawiając wolny brzeg- brzeg zagiąć do środka na
owoce, przyciskając do siebie- jeśli
owoce na wierzchu są białe od
mąki ziemniaczanej, należy je skropić
sokiem z cytryny i/lub oczyścić pędzelkiem z nadmiaru
mąki- ciasto jest delikatne i może pękać przy robieniu brzegu tarty, nie przejmujcie się tym; wystarczy je skleić palcami, a cały brzeg od góry i z
boku posmarować
białkiem, dzięki temu podczas pieczenia nic nie wycieknie z tarty

- brzeg tarty posypać
cukrem- tartę piec w 190 stopniach przez 35-45 minut do zrumienienia ciasta- upieczoną tartę wyjąć razem z blachą z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia- przed podaniem
owoce oprószyć
cukrem pudrem